Autor Wiadomość
ArchAngelL [5230] Częste restarty i podłączenie do komputera. Napisany: 03 Paź 2010 11:20 [5230] Częste restarty i podłączenie do komputera.   Postaw piwo autorowi tego posta

Witam wszystkich.Jestem nowy, więc proszę o wyrozumiałość.Niedawno dostałem w swoje ręce Nokie 5230.Gdy ją włączam telefon restartuje się kilaka razy, po czym włącza się normalnie lub zacina i tworzy nowy SMS center z numere 2601 zamiast +48601000310.Dodam, że moja karta sum jest już stara, ma przeszło 8-9 lat, czy to jej wina(jest zbyt stara?)?

Drugim problemem jest podłaczenie telefonu do PC (Windows7).Gdy instaluje sterownik, wszystko jest ok, poza MTP usb.Musze w tym celu instalować specjalne sterowniki, resetować PC, wykrywać urządzenie na nowo i dopiero moge działać(jeśli się powiedzie -.-).I tak za każdym razem.Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Jesteś nowym użytkownikiem więc zmieniam nazwę tematu na poprawną. Proszę o tym pamiętać na przyszłość // Jackson
Jack [5230] Częste restarty i podłączenie do komputera. Napisany: 04 Paź 2010 07:21   Postaw piwo autorowi tego posta

Otrzymał 1 piw(a)
1. Jeżeli karta sim jest aktualna i odbiera zasięg to nie może być jej wina ale spróbuj może na innej karcie sim uruchomić telefon i obserwować. Co do częstych restartów najlepszymi rozwiązaniami są:
Hard format
Wgranie softa przez NSU.

ArchAngelL [5230] Częste restarty i podłączenie do komputera. Napisany: 04 Paź 2010 02:42   Postaw piwo autorowi tego posta

HardFormat robiłem i to tylko troche poprawiło działanie(nie zacina się na stałe).Mam aktualny soft więc raczej NSU nie pomoże ;/.

Co do karty sim, telefon w trybie offline działa jak należy(bez karty sim), ale dziwne, że kiedy ponownie go uruchamiam zmienia centrum SMS(na centrum wiadomości Sim czy jakoś tak, wydaje się, że nie akceptuje numeru +48610000310, tylko 2601).
Pozdro.

P.S. Na karcie siostry(plus, karta ma ok.3 lata), telefon śmiga jak trzeba, zauważyłem, że telefon sie restartuje kiedy nie może załapać zasiegu(w salonie plusa nie dało się go właczyć), czy ta informacja pomoże w rozwiazaniu problemu?I takie pytanie, jeśli mam versje symbiana s60v5 v21.000.04 chyba, i zhackuje telefon, to przy aktualizacji nic się nie stanie, czynie będe mógł aktualizować?

bartek50003 [5230] Częste restarty i podłączenie do komputera. Napisany: 05 Paź 2010 02:43   Postaw piwo autorowi tego posta

Możesz spróbowac wyjąc kartę pamięci i wtedy.

ArchAngelL [5230] Częste restarty i podłączenie do komputera. Napisany: 05 Paź 2010 09:56   Postaw piwo autorowi tego posta

Tzn., jak wyjme karte pamięci co wtedy zrobić?

Jack [5230] Częste restarty i podłączenie do komputera. Napisany: 05 Paź 2010 10:46   Postaw piwo autorowi tego posta

Otrzymał 1 piw(a)
Jeżeli masz soft v21 i go złamiesz a gdy będziesz chciał wgrać nowszy soft będziesz musiał go łamać od nowa. Dobrze Cię zrozumiałem?

ArchAngelL [5230] Częste restarty i podłączenie do komputera. Napisany: 05 Paź 2010 11:11   Postaw piwo autorowi tego posta

Jackson napisał/a:
  • Jeżeli masz soft v21 i go złamiesz a gdy będziesz chciał wgrać nowszy soft będziesz musiał go łamać od nowa. Dobrze Cię zrozumiałem?

Chodzi mi o to, że kiedy zhackuje symbiana (v.21.000.04 chyba), i wyjdzie nowa wersja, to po aktualizacji na ten nowszy z tego hackowanego, telefon mi nie padnie(to normalne, że będę musiał łamać od nowa).I takie pytanie:
-Czy można przeinstalować symbiana jeśli mam najnowszą wersje(na innym forum słyszałem, że nie, tylko hard format).
Pozdrawiam.

Jack [5230] Częste restarty i podłączenie do komputera. Napisany: 06 Paź 2010 07:00   Postaw piwo autorowi tego posta

Otrzymał 1 piw(a)
Po złamaniu systemu i wgrywaniu nowszego softu telefon Ci nie padnie. Możesz również przeinstalować obecny soft bez obawy że się coś stanie.

Autor postu otrzymał pochwałę.
bartek50003 [5230] Częste restarty i podłączenie do komputera. Napisany: 06 Paź 2010 01:13   Postaw piwo autorowi tego posta

Spróbuj włączyc go bez karty pamięci, ewentualnie bez karty sim i sprawdzic co jest grane

ArchAngelL [5230] Częste restarty i podłączenie do komputera. Napisany: 06 Paź 2010 01:47   Postaw piwo autorowi tego posta

Bez karty sim działa elegancko, on sie resetuje kiedy nie może złapać zasięgu(w salonie plusa włączenie go jest nemożliwe).Ma ktoś może linka do NSU bo na stronie nokii do 5230 nie ma, a gdzie indziej nie moge znaleść działającego linku.

Jack [5230] Częste restarty i podłączenie do komputera. Napisany: 06 Paź 2010 03:48   Postaw piwo autorowi tego posta

Otrzymał 1 piw(a)
Link do NSU:

Pobieranie / Download:

ArchAngelL [5230] Częste restarty i podłączenie do komputera. Napisany: 07 Paź 2010 05:02   Postaw piwo autorowi tego posta

Dzięki, ale 5230 z PC i tak nie łączy poprawnie;/, nie wszystko instaluje się jak trzeba.Chyba muszę mieć jakiś sterownik do MTP Usb lub coś w tym stylu ;/.Normalnie działa tylko pamięć masowa.
Pozdro.