| Temat Zamknięty przez: Jack |
| Autor | Wiadomość | |
|---|---|---|
| sofciaa | |
|
| Witam. Zaznaczam, że przeszukałam forum i nie znalazłam podobnego tematu czy problemu, jak również przeszukując Google. Posiadam Nokię 5230 od 2 dni, dzisiaj przy włożeniu karty pamięci nagle na ekranie zaczęły migać kolorowe paski fioletowo białe przelatujące od lewej do prawej. Wyłączyłam telefon. Po włączeniu działo się to samo i po chwili hmmm wyglądało to jak "śnieg" w telewizorze, gdy nie ma sygnału tyle, że nieruchomy. Przy każdym włączeniu co innego - mruga na kolorowo tak jak wyżej opisałam po czym gaśnie i jest czarny, reaguje na klawisz blokowania albo podświetlając się na czarno albo dalej wariując kolorowo albo ten "śnieg"... Co się stało? Ktoś miał podobny problem? Gdy dotykam palcem np w lewy dolny róg, gdzie z pamięci wiem, że jest klawisz "telefon" reaguje wibracją... Czy to jakaś taśma, soft, czy może co innego? Czy to podlegać będzie gwarancji? Będę wdzięczna za sugestie. |
||
| Jack | |
|
| Obstawiam taśmę. Miałem taki problem z pewnym samsungiem i wymiana taśmy pomogła. Czy gwarancja obejmuje? To zależy w jakich okolicznościach się to stało. _________________ |
||
| sofciaa | |
|
| Okoliczności - tak jak napisałam - nagle, po włożeniu karty pamięci (karta która była w zestawie z telefonem). Normalna czynność. Telefon na pewno nie upadł ani nie został uderzony czy uszkodzony mechanicznie... Cóż, jutro wizyta w nokii, mam nadzieję że bez problemów przebiegnie. | ||
| Jack | |
|
| Na 99% powinni naprawić. Jeżeli telefon nie ma żadnych rys lub jakichś wcześniejszych śladów upadku to nie ma się czym martwić _________________ |
||
| ziomek | |
|
| ja w takim razie obstawiam na wine softu . na początek zrobić hard format jak nic nieda wgrać soft na nowo . _________________ |
||
| sofciaa | |
|
Żadnych śladów nie ma w końcu ma 2 dni i jeszcze folię na wyświetlaczu. Co do tego formatu, czytałam właśnie o tym hard formacie, ale wolę nie ruszać, bo co jeśli to nie soft a ja coś namieszam? Z resztą wydaje mi się, że w Nokii powinni mniej więcej określić co może być przyczyną, więc niech oni się bawią w formatowanie, żeby nie było na mnie. Dziękuję za sugestie.Muszę tu jednak jeszcze raz coś naskrobać. Teraz to mam ćwieka... Włączyłam dzisiaj telefon, owszem na dzień dobry powitały mnie latające, fioletowe kratki, ale po jakichś 30 sekundach ekran załapał, po chwili znów czarny, po dotknięciu też oczywiście zareagował wibracją na dotyk i znów po chwili załapał i działa do tej pory. Na początku problemu też miał taką "chwilę przebłysku". No masz... jak mam iść do serwisu, to on "udaje zdrowego" Czy gdyby problemem była ta taśma, to mogłoby się tak stać, że ekran by wracał do "normalnej pracy"?Połączyłem dwa posty pod sobą // Jackson |
||
| Jack | |
|
| Tak. Ekran może wrócić do normalej pracy przez chwilę jeżeli powodem jest taśma. Serwis musi zobaczyć cały proces włączania telefonu oraz reagowania na dotyk itp. Dopiero wtedy stwierdzi że jest coś nie tak. Jeżeli po jednym restarcie telefon nie chce "wariować" to spróbuj za kolejnym razem. _________________ |
||
| ziomek | |
|
| hmm trudno stwierdzić wszystkie czynniki teraz wskazują na taśmę jeśli masz gwarancje to idz do serwisu . jesli to taśma to jest to zdecydowania wada fabryczna jeśli nie to to musi być cos sofcie . _________________ |
||
| sofciaa | |
|
| Rozumiem. Dzisiaj rano zrobiłam hard format, nic to nie pomogło - tzn. przez chwilę miałam nadzieję, że wszystko wróciło do normy, ale po 10 min było to samo. Zaniosłam telefon do serwisu Nokii. Jak nie będzie większych z nim problemów - zrobią go na jutro. Dam znać, co było przyczyną - dla informacji dot.problemu. Ok mam telefon z powrotem... Tak więc przyczyną było oprogramowanie. Wgrali najnowszą wersję, przywrócili ustawienia fabryczne i wszystko póki co działa sprawnie. |
||
| ziomek | |
|
| a więc moje pierwsze przypuszczenie było słuszne . Objawy mylące . Temat zamykam. _________________ |
||
| Podobne Tematy | |||
|---|---|---|---|
| Temat | Forum | Autor | |
[NOKIA] Paski na wyświetlaczu - usunięcie problemu |
Pozostałe | ppp208 | |
kolory wyswietlacza 5800 |
Pytania i Problemy z telefonami | alek_m | |
Acer Liquid Mini - nowe kolory i Android Gingerbread |
Newsy | Laki1231 | |
[5800] Paski na Wyświetlaczu |
Pytania i Problemy z telefonami | xJAmaTOx | |