Temat Zamknięty przez: Casaya
Autor Wiadomość
clintruin [5530] Zdechła, brak reakcji Phoenixa i Jafa Napisany: 04 Gru 2011 06:11 [5530] Zdechła, brak reakcji Phoenixa i Jafa   Postaw piwo autorowi tego posta
No więc zacznijmy bajanie. Wczoraj moja Nokia 5530 postanowiła zdechnąć. Jest to dość popularny typ śmierci, gdy brak jakichkolwiek reakcji poza krótką wibracją przy próbie włączenia. Od razu zaznaczam:

1) Zdechła nagle. Nie, nie bawiłem się w CFW, a więc i nie downgrade'owałem softa, nie uległa żadnemu urazowi mechanicznemu.
2) Umiem szukać, więc znalazłem poradniki o wskrzeszaniu za pomocą czaru Dead Flash (i na tym forum, i w innych miejscach). Phoenix jednak ciągle robił jakieś problemy, nie dopuszczając do właściwego flasha. Trochę lepiej było w przypadku JAF-a. Proces flaszowania rusza, nawet ekran zapala się na kilkanaście sekund, jednak w pewnym momencie znów nie daje znaku życia. Próbowałem wiele razy, bo tak zalecają, ale nadal bez rezultatu.

No więc podobno oznacza to kiks oprogramowania, z którym należy się już ruszyć do jakiegoś serwisu. Nie spotkałem się w (problematycznej, przynajmniej u mnie) wyszukiwarce z tego typu pytaniem. Chodzi mi o jakiś sprawdzony, stołeczny serwis, który nie obedrze mojego portfela za taką pierdółkę (odpowiedź może pójść na PW, jeśli podpada to pod reklamę). Gwarancja już minęła, więc Nokia Care odpada. Zresztą korzystając z Google znajdę wyłącznie psioczenie na NC, zamiast pożądanych sprawdzonych serwisów, więc pytam się tu, w środowisku użytkowników komórek.

Odpaliłem teraz JAF-a po raz kolejny, by wrzucić jeszcze log, a tu proces postanowił się przerwać komunikatem, który już zdążył rzucić mi się gdzieś w oczy:
<div class="code-quest">Pobieranie / Download:<ul class="code"><li>Aby móc pobierać pliki z tego forum musisz się <a href="profile.htm?mode=register" style="color:red;">zarejestrować</a> / <a href="login.htm" style="color:green;">zalogować</a></li></ul></div>
...co chyba oznaczało, że go jeszcze poważniej gdzieś po drodze uwaliłem. Zdolniacha ze mnie.

Szlag mnie trafi z tym złomem.

Posiada najnowszy soft v40, wcześniej nie kombinowałem z niczym ponad oficjalne update'y. Tak mi chodziło po głowie, czy wgranie zmodyfikowanego software'u nie mogłoby pomóc? Nie widziałem jednak na razie niczego na bazie v40.
Pomocne osoby oprócz plusa dostaną może nawet laurkę z Painta.
chucky [5530] Zdechła, brak reakcji Phoenixa i Jafa Napisany: 04 Gru 2011 06:13   Postaw piwo autorowi tego posta

http://symbiane.pl/flasho...ite-vt17212.htm

clintruin [5530] Zdechła, brak reakcji Phoenixa i Jafa Napisany: 04 Gru 2011 06:16   Postaw piwo autorowi tego posta
To też widziałem, ale musiałbym skądś skombinować ten drugi telefon.
Laki1231 [5530] Zdechła, brak reakcji Phoenixa i Jafa Napisany: 04 Gru 2011 06:16   Postaw piwo autorowi tego posta

Piwa: 17/5
clintruin, sfi flasher wpisz google forum IP tam masz poradnik może pomoże.

clintruin [5530] Zdechła, brak reakcji Phoenixa i Jafa Napisany: 05 Gru 2011 11:18   Postaw piwo autorowi tego posta
SFI też nie dał rady. Tak jak wcześniej mija pierwszy etap flashowania, po czym nie następuje udany reboot - nie znajduje już telefonu.
Napisałem maila do poleconego gdzie indziej serwisu Milenium, to krzyczą sobie za taką pierdółkę 150 złotych kod emotikony: :lmao: . Właśnie nie chciałbym tak mocno wtopić. Chyba będę musiał zwyczajnie połazić po każdym napotkanym serwisie i się pytać.
Laki1231 [5530] Zdechła, brak reakcji Phoenixa i Jafa Napisany: 05 Gru 2011 11:47   Postaw piwo autorowi tego posta

50-100zł uwalilo sektory i za 20nikt ci tego nie zrobi

Casaya [5530] Zdechła, brak reakcji Phoenixa i Jafa Napisany: 05 Gru 2011 02:37   Postaw piwo autorowi tego posta

Piwa: 4/12
Laki jakie sektory??mozesz przyblizyc bardziej o co chodzi??

Laki1231 [5530] Zdechła, brak reakcji Phoenixa i Jafa Napisany: 05 Gru 2011 02:42   Postaw piwo autorowi tego posta

radziubaker, omg certy, sektory pamięci, simlocka itp...

clintruin [5530] Zdechła, brak reakcji Phoenixa i Jafa Napisany: 05 Gru 2011 02:57   Postaw piwo autorowi tego posta
Popytałem się o sprawę droga mailową po przypadkowo znajdowanych salonach. Dostałem kolejne dwie odpowiedzi, z usługami cenionymi na 50 i 60 zł. Wiem, na mniej się nie nastawiam. Liczyłem na jakąś podpowiedź konkretnego miejsca, gdzie mógłbym iść przekonany, że moja sprawa zostanie załatwiona uczciwie.
Dopiero teraz się przekonuję, że bez telefonu to gorzej niż bez ręki (ale chodzi raczej o brak mobilnej muzyki i czytadeł).

@dół: liczyłem po cichu, że z dwumilionowego zadupia zwanego stolicą ktoś się jednak trafi kod emotikony: ;D .
Laki1231 [5530] Zdechła, brak reakcji Phoenixa i Jafa Napisany: 05 Gru 2011 03:03   Postaw piwo autorowi tego posta

clintruin, 50 czy 60zł to idź i się nie zastanawiaj jak zrobią to zapłacisz dopiero. My ci nie polecimy nie mieszkam tam gdzie ty...

sadam81 [5530] Zdechła, brak reakcji Phoenixa i Jafa Napisany: 05 Gru 2011 06:23   Postaw piwo autorowi tego posta

Otrzymał 1 piw(a)
Najpierw dowiedz się, jakim sprzętem dyspomują. BOXy jakiego typu oraz Keye.
Takie sprawy wiem, że podniesie MX Key oraz prawdopodobnie MP Key.

Laki1231 [5530] Zdechła, brak reakcji Phoenixa i Jafa Napisany: 05 Gru 2011 06:25   Postaw piwo autorowi tego posta

sadam81, tylko mało który ma MX-KEYA...