Autor Wiadomość
Laki1231 Android na podsłuchu Napisany: 06 Gru 2011 05:00 Android na podsłuchu   Postaw piwo autorowi tego posta

Piwa: 17/5
Potencjalnie szpiegowskie możliwości aplikacji Carrier IQ pokazały jak słabym i podatnym na manipulacje środowiskiem jest system operacyjny telefonu komórkowego. Okazuje się, że to nie koniec bowiem wykryto kolejną lukę, która umożliwia podsłuchiwać rozmowy w smartfonach zarządzanych przez Androida.

Naukowcy z North Carolina State University potwierdzili, że smartfony z Androidem są narażone na zewnętrzne ataki hakerów. Odkryta wyrwa w zabezpieczeniach umożliwia nie tylko podsłuchiwanie rozmów, ale również ujawnia dokładną lokalizację użytkowników i przesyłane przez nich dane.

Google oraz Motorola już potwierdziły istnienie problemu i obiecują najszybsze z możliwych załatanie niebezpiecznej luki. Pozostali firmy zaangażowane w rynek smartfonów z Androidem, w tym HTC i Samsung, jak na razie nabrały wody w usta.

Naukowcy stworzyli specjalną diagnostyczną aplikację o nazwie Woodpecker, która wykrywa ilość systemowych luk bezpieczeństwa obecnych na smartfonie. Najbardziej zaniepokojeni powinni być posiadacze HTC EVO 4G, którego to aż 8 funkcji okazało się wrażliwych na zewnętrzne ataki. W HTC Legend Woodpecker naliczył 6 luk, w Samsungu Epic 4G trzy, zaś w smartfonach Google - Nexus One oraz Nexus S - po jednej.

Wykryta nieprawidłowość występuje jedynie w przypadku słuchawek kontrolowanych przez Androida. Właściciele smartfonów z innymi systemami tym razem mogą być spokojni.

Źródło: interia.pl

I ANDROID NIE MA DZIUR!!??
Casaya Android na podsłuchu Napisany: 06 Gru 2011 05:40   Postaw piwo autorowi tego posta

Piwa: 4/16
Laki jedziesz ladnie po androidzie...
Mam w domu n8 i ARC i moim zdaniem N8 sie chowa ...nie ma szans do andka...czywiscie jedynie wygra z podrzednym andkiem jak x8 czy jakis slaby HTC...
ja rozumiem ze nokia to nokia,ja tez jestem tego zdania...
ale niestety era tej nokii sie konczy...

Druga rzecz jest taka ze andek to nowosc... zawsze to co nowe ma dziury,s60v1 nie mialo??
pierwsze symbiany jakie byly??ciely sie,zamrazal sie ekran...wyciaganie baterii...pewnie znasz temat..
i teraz era symbiana po tych...hm... 10 latach jak sie zmienila??kosmos!!
wiec moze daj androidowi kolejne 2-4 lata na rozwiniecie skrzydel i nie skreslaj czegos co jest nowe porównujac do wysluzonego 10 letniego systemu.

Laki1231 Android na podsłuchu Napisany: 06 Gru 2011 05:41   Postaw piwo autorowi tego posta

Nie przetrwa tyle android. Android jest porażką jak narazie. Jego jedyna zaleta to gry i aaplikacje. Ale gdyby w łapę nie dawali nie wzbili by się tak wysoko. S^3 był pisany od podstaw więc nie 10letni;)
Casaya Android na podsłuchu Napisany: 06 Gru 2011 05:43   Postaw piwo autorowi tego posta

Mowie ogólnie o symbianie a nie tylko s^3...
czy w lape dawali?? udowodnione??

Laki1231 Android na podsłuchu Napisany: 06 Gru 2011 05:44   Postaw piwo autorowi tego posta

Był NEWS;) ANDROID zapłacił za to ...

Casaya Android na podsłuchu Napisany: 06 Gru 2011 05:45   Postaw piwo autorowi tego posta

Oj byl... nie czytalem kod emotikony: :D

jak ma andek pasc za dwa lata to akurat umowa mi sie skonczy i przejde na inny system .mi to pasi... kod emotikony: :P

Laki1231 Android na podsłuchu Napisany: 06 Gru 2011 05:47   Postaw piwo autorowi tego posta

radziubaker, WP7 naprawdę zobacz sobie na jakimś tel widziałem na lumii to jest ekstra system na pierwszy rzut oka
Normad21 Android na podsłuchu Napisany: 06 Gru 2011 05:48   Postaw piwo autorowi tego posta

Otrzymał 2 piw(a)
Google jest znane z tego, że próbuje pozyskać informacje o społeczności, jak ktoś śledzi temat na pewno by to łatwo wyliczył, news Lakiego jak najbardziej ma sens.

Autor postu otrzymał pochwałę.
Casaya Android na podsłuchu Napisany: 06 Gru 2011 05:54   Postaw piwo autorowi tego posta

Moze ma sens..
co do Wp7 to fajny jest.mialem przez jakis czas HTC 7 Trophy...

Autor postu otrzymał pochwałę.
xdomino996 Android na podsłuchu Napisany: 06 Gru 2011 08:28   Postaw piwo autorowi tego posta

Laki1231 naprawdę przesadza co do Androida, czepiacie się go a android na podobnych podzespołach co Symbian S60v5 lepiej chodzi... moja siostra ma x10 MP i jakoś jej się nic nie tnie jej chłopak ma Galaxy S Plus nic mu się nie tnie ( tutaj 1.4 proc to akurat nic dziwnego) a Satio 600 (tak jak x10 MP) przycina się trochę niekiedy (kokoromod chociaż trochę poprawił prace) kumpel ma 5228 to musi co jakiś czas Hard reset robić bo się tnie nie możliwie (kiedyś chciałem mu system zhakować to myślałem że zaraz tym rzucę o ścianę. Jak chodzi S^3 nie wiem ale bierz pod uwagę tak jak mówi radziubaker Android jest 2 lata (dobrze mówie?) na rynku a Symbian tyle lat jest a S60v5 tnie więcej niż Androida 2.1. I mam nadzieję że się mylisz i Android przetrwa jeszcze sporo bo jak na razie jest jedynym porządnym systemem który stosuje się do każdej klasy telefonów low/medium/high- end.

Laki1231 Android na podsłuchu Napisany: 06 Gru 2011 08:31   Postaw piwo autorowi tego posta

xdomino996, nic nie przesadzam SGS+ jest słabszy od SGS i potrafi się przyciąć bez problemu. Symbian jest bardziej zoptymalizowany i nie ma tylu dziur i wirusów. Nie miałeś S^3 anna a tym bardziej belle w ręce która w 12 sekund się włącza to się nie wypowiadaj na temat nowego symbiana. Potrafi wiele tylko wszystko wina googla

xdomino996 Android na podsłuchu Napisany: 06 Gru 2011 08:44   Postaw piwo autorowi tego posta

Ja mówię przecież o S60v5 nawet zaznaczyłem Jak chodzi S^3 nie wiem. Ale bierz pod uwagę że Symbian ma sporo większe doświadczenie w produkowaniu systemów po prostu są więcej na rynku a to wystarczy.