Autor Wiadomość
Laki1231 Baterie w smartfonach i PKP - nienawidzę was Napisany: 31 Sie 2011 09:17 Baterie w smartfonach i PKP - nienawidzę was   Postaw piwo autorowi tego posta

Piwa: 18/6

Za każdym razem gdy siedzę w pociągu i przemierzam Polskę, mam jedną i tę samą obawę. Nie, nie chodzi o zasięg operatora. Bolączką jest bateria zainstalowana w moim smartfonie…

Nie wiem jak Wy, ale ja często łapię się na szacowaniu, na jak długo wystarczy akumulator i z jakich przyjemności będę musiał zrezygnować podczas wyjazdu. Biorąc zawsze ze sobą dwa smartfony, muszę zdecydować, który będzie służył jako centrum rozrywki, a który pozwoli mi zdalnie pracować za pośrednictwem sieci 3G. Gdy jadę pociągiem z Krakowa do Warszawy, Nokię N8 lub HTC 7 Trophy wykorzystuję jako odtwarzacze audio i mobilne konsole, a telefon z Androidem do sprawdzania poczty, korzystania z Google Docs i komunikatorów, jak również przeglądania stron WWW (chyba że jest to Xperia PLAY). Podział ten – ze względu na dłuższy czas pracy tych pierwszych – jest odgórnie narzucony. Obciążony dodatkowo grami i muzyką Android pożera baterię w zastraszającym tempie. Wiele razy po kilkugodzinnej podróży na linii Kraków-Warszawa telefony z systemem Google’a były na skraju wyczerpania, a przede mną był jeszcze cały dzień pracy, spotkań bądź konferencji.

Co zrobić, gdy telefon jest jeden, wyjazd – całodniowy, a pracy sporo? Pozostaje korzystać z dodatkowych baterii, przenośnych ładowarek albo odłączyć się od świata (tryb samolotowy) na te 4-5 godzin, co nie stanowi rozwiązania. Można również mieć nadzieję, że smartfon jednak wytrzyma cały dzień bez dodatkowego podładowania, ale – jak wiadomo – nadzieja matką głupich i… (tu chciałem zacytować Kazika, ale boję się sprawy w sądzie).

Pomijam codzienne użytkowanie telefonów, ponieważ 20 godzin bez większych problemów wytrzymuje w moich rękach ponad 95% smartfonów, które testowałem. Szczególnie że zwykle telefon wykorzystuję głównie do dzwonienia, maili i rozrywki w tramwaju, a zasoby Sieci z przyzwyczajenia przeglądam na komputerze z dużym ekranem/monitorem. Podczas podróży to jednak smartfony zastępują mi komputer i w ciągu kilku godzin intensywność używania ich (szczególnie Internetu po 3G) znacząco rośnie, a co za tym idzie – większe jest zużycie energii. Nie znoszę netbooków czy laptopów – mało komfortowo mi się z nich korzysta, ale w końcu smartfony mają je zastępować. A przynajmniej na takie slogany reklamowe dałem się nabrać…

W wielu komentarzach narzekacie na krótki czas pracy baterii nowych komórek. Jest w tym sporo racji. Obecnie producenci skupiają się na megahercach i jak największych ekranach, po macoszemu traktując ogniwa do urządzeń mobilnych i kwestię oszczędzania energii. Chlubnym wyjątkiem jest Microsoft i jego Windows Phone’y, które długo pracują na pojedynczym ładowaniu. Czy będzie tak również w przypadku wersji Mango (multitasking i akceleracja sprzętowa w przeglądarce), czas pokaże.

Przeglądając na szybko sieć można znaleźć wiele wzmianek o nowych technologiach tworzenia ogniw, w tym tych przeznaczonych do urządzeń mobilnych. Wśród nich można znaleźć akumulatory tworzone z nowych, ale drogich w produkcji polimerów czy nowych typach ogniw litowo-jonowych, nad którymi stale pracują różne grupy naukowe. Bardziej pojemne i żywotniejsze baterie Li-Ion powstają głównie przez dodawanie domieszek związków takich jak glin czy cyrkonia bądź zmianę struktury katody i anody. Mi osobiście najbardziej spodobały się superszybko ładujące się ogniwa wynalezione przez naukowców z Massachusetts Institute of Technology w Cambridge – wystarczy kilka minut i bateria jest w pełni naładowana. Co jednak stoi na przeszkodzie przez wdrożeniem tych technologii na rynek mobilny?

Odpowiedź jest prosta – pieniądze. Firmy nie będą się spieszyć ze wprowadzaniem nowych rodzajów ogniw, póki technologie nie są sprawdzone i nie znajdzie się pierwszy producent przecierający szlak. Niestety, koszty opracowania samych akumulatorów to jedno, a dodatkowo trzeba przygotować linię produkcyjną i przeprowadzić gruntowne testy nowych rozwiązań. Trudno także wymagać, aby firmy instalowały standardowe ogniwa ponad 1800-2000 mAh, skoro telefony mają być coraz cieńsze. Można zauważyć niewielki postęp w przypadku high-endowych modeli, takich jak Atrix 4G czy Galaxy S II, ale to wciąż za mało… Prawdziwa rewolucja musi nastąpić. Niestety, nikt nie wie kiedy. Na razie pozostaje inwestycja we wspomniane nakładki-ładowarki czy większe, alternatywne baterie, ale te nie są dostępne dla każdego modelu, a jedynie najpopularniejszych komórek.

Podczas podróży doszedłem także do innych wniosków. Ha, nie będę narzekał tylko na baterie… Czasami nie warto zrzucać całej winy na producentów. Wydaje mi się, że część moich (i zapewne nie tylko moich) problemów mogłyby rozwiązać PKP. Więcej gniazdek (a może po prostu działające) w pociągach, dostęp do WiFi, która pozwala wyłączyć sieć komórkową w telefonie (WiFi pobiera mniej energii niż 3G ciągle wyszukujące sygnału) – to pozwoliłyby na znaczne zaoszczędzenie energii lub doładowanie telefonu w czasie podróży. Niestety, na razie to mrzonki i chyba wcześniej doczekamy się nowych, lepszych ogniw w telefonach.

PS. Tekst powstał we współpracy z niezawodnym PKP Intercity, które dało mi sporo czasu na myślenie i pisanie kod emotikony: ;P

Źródło: komorkomania.pl