Temat Zamknięty przez: sadam81
Autor Wiadomość
tarn0 [C5-00] Wpływ dużej ilości plików na karcie na prace systemu Napisany: 12 Paź 2011 04:13 [C5-00] Wpływ dużej ilości plików na karcie na prace systemu   Postaw piwo autorowi tego posta
Witam

Mam telefon Nokie C5 z systemem symbian i właśnie zmieniłem kartę micro sd z 2 na 8 GB. Wszystko powinno być w porządku gdyż telefon obsługuje aż 16 GB.
Okazuje się że po wgraniu do niej około 23 tys plików ( w sumie 1 GB) telefon strasznie muli w dodatku zżera bateria w ciągu kilkunastu godzin. Czym to jest spowodowane? Przecież mimo że na karcie jest aż tyle plików system z nich nie korzysta!! one tam leżą i nie powinny obciążać systemu!!
Na innym forum ktoś mi napisał że to przez odświeżanie biblioteki multimediów ale jeśli nawet to odświeżanie istnieje to u mnie to trwa kilka dni- i przez te kilka dni nie mogę normalnie używać telefonu nie wydaje mi się to normalne

Czy jest to wina karty?
Laki1231 [C5-00] Wpływ dużej ilości plików na karcie na prace systemu Napisany: 12 Paź 2011 04:35   Postaw piwo autorowi tego posta

Piwa: 18/6
Jak karta słabej formy możliwe ale nie powinno a bez karty jak tel działa? proponuje najnowszy soft plus format karty.

Casaya [C5-00] Wpływ dużej ilości plików na karcie na prace systemu Napisany: 12 Paź 2011 06:10   Postaw piwo autorowi tego posta

Piwa: 4/16
tarn0, jesli karta to chinska podróbka to wyrzuc lepiej to badziewie.
ja w anglii kupiłem kiedys karte 32 gb za 10 funtów (50zł)

poprostu żart...

miałem rózne problemy.dobra karta pamieci ma swoją cene i marke

tarn0 [C5-00] Wpływ dużej ilości plików na karcie na prace systemu Napisany: 12 Paź 2011 06:42   Postaw piwo autorowi tego posta
Karta Sandisk MicroSD SDHC 8GB
Pobieranie / Download:

Z kartą 2GB z niewiele mniejszą ilością danych jest ok

Po kilku dniach od włożenia karty sytuacja się lekko stabilizuje- bateria trzyma dłużej i telefon się nie zawiesza aż tak jak na początku

Linki zewnętrzne kodujemy tagiem code. Poprawione. // radziubaker
Casaya [C5-00] Wpływ dużej ilości plików na karcie na prace systemu Napisany: 12 Paź 2011 06:46   Postaw piwo autorowi tego posta

wyglada ok.a formatowałeś ją?

Laki1231 [C5-00] Wpływ dużej ilości plików na karcie na prace systemu Napisany: 12 Paź 2011 08:18   Postaw piwo autorowi tego posta

class 2 to jest słaba karta, mała prędkość odczytu i zapisu jakby było 4 to może by takiego problemu nie było a raczej napewno

tarn0 [C5-00] Wpływ dużej ilości plików na karcie na prace systemu Napisany: 13 Paź 2011 10:25   Postaw piwo autorowi tego posta
Kartę formatowałem. Jakie znaczenie ma mała prędkość odczytu skoro przy normalnej pracy telefonu- nie zapisuje ani nie odczytuje nic z telefonu?

Może jest jakiś program testujący karty?
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz- jak mi karta zamula aż tak że na telefonie nie da nic sie zrobić. po włożeniu jej do komputera zawiesza mi nawet komputer i jedyny sposób to format karty.
Laki1231 [C5-00] Wpływ dużej ilości plików na karcie na prace systemu Napisany: 13 Paź 2011 01:50   Postaw piwo autorowi tego posta

tarn0, duzo ma prędkość do wszystkiego do zamulania też clasa 2 na karte 8gb to jest naprawdę mało. I dużo plików może nie wytrzymać. Wogule to po co kopiujesz tyle niepotrzebnych plików wcale się nie dziwie że się to tnie. Może wina softa.

pio075 [C5-00] Wpływ dużej ilości plików na karcie na prace systemu Napisany: 14 Paź 2011 06:12   Postaw piwo autorowi tego posta

Otrzymał 1 piw(a)
Telefon prawdopodobnie nie wykorzysta nawet transferów z class 2.
8GB SanDiska za 26zł - bez opakowania. To jakieś badziewie podrobione na pewno i stąd problemy.
Oczywiście mogę się mylić ale niejeden już się nauczył, że w słuchawkach i kartach pamięci okazji nie ma, a już tym bardziej wśród wszelkich wersji bulk OEM super oryginał za 1/3 ceny (to samo było z HPM-70 tych bulków to było chyba więcej niż sprzedanych telefonów kod emotikony: :D ).
Laki1231 napisał/a:
  • tarn0, duzo ma prędkość do wszystkiego do zamulania też clasa 2 na karte 8gb to jest naprawdę mało.

Brat ma SanDiska class 2 8GB (oryginał ze sklepu kosztowała 90zł w blistrze z gwarancją na 5lat) i jakoś Omni HD ona nie zamula (nie widać też różnicy między nią a kingstonami class 4).
Casaya [C5-00] Wpływ dużej ilości plików na karcie na prace systemu Napisany: 14 Paź 2011 06:18   Postaw piwo autorowi tego posta

pio075, ja tez jestem zdania ze to jakas podróbka.napisałem ze karta wygląda ok bo te chinskie wcale nie odbiegaja wzorem on oryginału.dopiero pa jakims czasie widac róznice bo w podróbkach napisy na karcie wycieraja sie,a na oryginale nigdy

Laki1231 [C5-00] Wpływ dużej ilości plików na karcie na prace systemu Napisany: 14 Paź 2011 06:40   Postaw piwo autorowi tego posta

pio075, ale oryginał nie podróba to różnica tak jak 32gb sprzedają po 50zł na allegro;d Ja za dobrre 8gb dałem 45zł a napewno robi różnice przy filmach HD i odbieraniu plików pezynajmniej na n8 z class 2 ścinało a 4 wcale.

tarn0 [C5-00] Wpływ dużej ilości plików na karcie na prace systemu Napisany: 17 Paź 2011 01:39   Postaw piwo autorowi tego posta
Okazało się że to nie wina karty to wina tej ilości plików 23 tys
Zmyliło mnie to że na starej karcie miałem niewiele mniej plików i było ok
Ale okazuje się że to "niewiele" zrobiło dużą różnice
Swoją drogą dziwi mnie to że system jest tak zamulany przez taką ilość plików (jakieś odświeżanie?) nie dałoby się tego obejść?
1 2 »