| Autor | Wiadomość | |
|---|---|---|
| Jack | |
|
Jedyne miejsce, do którego można było dotychczas robić przelewy bankowe, to po prostu konto bankowe. Teraz będzie także inna opcja. Ponoć już za miesiąc ma ruszyć Hal-Cash. To rozwiązanie polegające na tym, że nadawca wysyła przelew ze swojego konta bankowego, ale zamiast numeru konta odbiorcy, wpisuje jego numer telefonu komórkowego. W ramach zabezpieczenia nadawca wybiera czterocyfrowy PIN przelewu, który musi poznać także odbiorca pieniędzy. Odbiorca dostaje zaś SMS-a, który powiadamia go o dokonaniu przelewu. W nim znajduje się także druga część kodu PIN, wygenerowana przez system Hal-Cash. Nadawca go nie zna. Przelewanie pieniędzy na komórkę można wykorzystać na wiele sposobów. Jak tylko Hal-Cash będzie powszechny, na pewno marketingowcy go nie przeoczą. Zaraz po otrzymaniu SMS-a można udać się do bankomatu po swoje pieniądze. Koszt przelewu krajowego na komórkę wynosić będzie 8 zł, a do krajów UE - 4 euro. Pokrywa go nadawca. To świetne rozwiązanie do przelewania pieniędzy tym, którzy nie mają konta w banku - także dzieciom. Jest jednak jeden haczyk. Aby wszystko mogło funkcjonować zgodnie z założeniami, potrzebne są specjalne bankomaty, w których do pobrania pieniędzy niepotrzebna jest karta płatnicza. Obecnie do systemu Hal-Cash podpiętych jest ok. 2 tysięcy bankomatów sieci Euronet oraz około tysiąca bankomatów Banku Zachodniego WBK. Trwają już rozmowy, które mają tę liczbę znacząco zwiększyć. Aktualnie SkyCash już od dawna to oferuje i to znacznie taniej. A wy co myślicie o takim rozwiązaniu? Źródło: wyborcza.biz _________________ |
||
| Harmattan | |
|
No ja myślę, że to jest baardzo dobry pomysł. Ale jeszcze troche, to bez komórki nawet nikt się nie podetrze.... _________________ |
||
| ramzestoja | |
|
| Ja mam taką usługę w Inteligo. Mam zgrany system Inteligo w Plus mega i miałem też tak w erze i za pomocą komórki wpisywałem nr.konta klienta i zdrapywałem kod do przelewu i przelew był realizowany. Ale była tez taka usługa że się podaje nr telefonu i też przelewa. Tez mam tak z poziomu strony www na www.inteligo.pl Kto ma konto niech sobie sprawdzi. Autor postu otrzymał pochwałę. |
||
| Podobne Tematy | |||
|---|---|---|---|
| Temat | Forum | Autor | |
Sygic Mobile Maps 10 v8.22 + Mapy PolskiNawigacja |
Aplikacje | patrikos23 | |
Dwie nowe komórki myPhone wchodzą na rynek |
Newsy | Laki1231 | |
Payback na komórkę |
Recenzje Gier i Aplikacji | xJAmaTOx | |
6000 dowcipów na komórkę!Dowcipy |
Aplikacje | ziomek | |