Autor Wiadomość
Jack Do Polski wchodzą przelewy na komórkę Napisany: 18 Paź 2010 09:22 Do Polski wchodzą przelewy na komórkę   Postaw piwo autorowi tego posta

Otrzymał 1 piw(a)
Jedyne miejsce, do którego można było dotychczas robić przelewy bankowe,
to po prostu konto bankowe. Teraz będzie także inna opcja.

Ponoć już za miesiąc ma ruszyć Hal-Cash. To rozwiązanie polegające na tym,
że nadawca wysyła przelew ze swojego konta bankowego, ale zamiast numeru konta odbiorcy,
wpisuje jego numer telefonu komórkowego.

W ramach zabezpieczenia nadawca wybiera czterocyfrowy PIN przelewu, który musi poznać także odbiorca pieniędzy.
Odbiorca dostaje zaś SMS-a, który powiadamia go o dokonaniu przelewu. W nim znajduje się także druga część kodu PIN,
wygenerowana przez system Hal-Cash. Nadawca go nie zna.

Przelewanie pieniędzy na komórkę można wykorzystać na wiele sposobów.
Jak tylko Hal-Cash będzie powszechny, na pewno marketingowcy go nie przeoczą.

Zaraz po otrzymaniu SMS-a można udać się do bankomatu po swoje pieniądze.
Koszt przelewu krajowego na komórkę wynosić będzie 8 zł, a do krajów UE - 4 euro.
Pokrywa go nadawca.

To świetne rozwiązanie do przelewania pieniędzy tym, którzy nie mają konta w banku - także dzieciom.

Jest jednak jeden haczyk. Aby wszystko mogło funkcjonować zgodnie z założeniami,
potrzebne są specjalne bankomaty, w których do pobrania pieniędzy niepotrzebna jest karta płatnicza.
Obecnie do systemu Hal-Cash podpiętych jest ok. 2 tysięcy bankomatów sieci Euronet oraz około
tysiąca bankomatów Banku Zachodniego WBK. Trwają już rozmowy, które mają tę liczbę znacząco zwiększyć.

Aktualnie SkyCash już od dawna to oferuje i to znacznie taniej.

A wy co myślicie o takim rozwiązaniu?

Źródło: wyborcza.biz

Harmattan Do Polski wchodzą przelewy na komórkę Napisany: 18 Paź 2010 10:14   Postaw piwo autorowi tego posta

Piwa: 1/2
No ja myślę, że to jest baardzo dobry pomysł. Ale jeszcze troche, to bez komórki nawet nikt się nie podetrze.... kod emotikony: :rotfl:

ramzestoja Do Polski wchodzą przelewy na komórkę Napisany: 20 Paź 2010 12:11   Postaw piwo autorowi tego posta

Ja mam taką usługę w Inteligo. Mam zgrany system Inteligo w Plus mega i miałem też tak w erze i za pomocą komórki wpisywałem nr.konta klienta i zdrapywałem kod do przelewu i przelew był realizowany. Ale była tez taka usługa że się podaje nr telefonu i też przelewa. Tez mam tak z poziomu strony www na www.inteligo.pl Kto ma konto niech sobie sprawdzi.
Autor postu otrzymał pochwałę.