Temat Zamknięty przez: patrikos23
Autor Wiadomość
Lunatyk [E51] Nie ładuje się i nie włącza Napisany: 04 Maj 2011 02:51 [E51] Nie ładuje się i nie włącza   Postaw piwo autorowi tego posta
Dostałem używany telefon od brata Nokia E51. I wszystko było w porządku do momentu wyczerpania się baterii. Telefon zaczął komunikować o słabej baterii, a że nie byłem w domu tylko u kumpla dał mi swoją ładowarkę i zacząłem ładować. Niestety, ładowarka nie jest w pełni sprawna. Prawdopodobnie coś z kablem ma nie tak, bo raz ładuje, a jak się ruszy telefon to przestaje. W każdym bądź razie ustawiłem tak wszystko, że się ładowało i było ok do momentu kiedy 5 minut później dostałem sms'a i chciałem na niego odpisać. Oczywiście telefon ruszony przestał się ładować i wysłałem sms'a i padł. Wyłączył się. Pomyślałem, że trudno i będzie ładował się na wyłączonym. Nic z tego. Nie zaczął się ładować, nie chciał się nawet na chwilę włączyć. Co więcej, wziąłem całkiem sprawną ładowarkę i nic się nie poprawiło. Telefon nie zaczął ładować się wcale. Wziąłem więc baterię z telefonu Nokia 6500 Slide i włożyłem do E51 i odpalił. Ale zaraz się wyłączył. Widocznie bateria na wyczerpaniu była. Pomyślałem, że spróbuje tą Nokią 6500 naładować te baterie. I nic. W żadnej kombinacji bateria-telefon-ładowarka to nie działa. Czy ma ktoś pomysł co mogę zrobić? Co mogło się stać?
Laki1231 [E51] Nie ładuje się i nie włącza Napisany: 04 Maj 2011 03:03   Postaw piwo autorowi tego posta

Piwa: 19/6
Lunatyk, często ni stąd ni z tamtąd padają softy załatw naładowaną baterie i wgraj softa.

A.Wesker [E51] Nie ładuje się i nie włącza Napisany: 04 Maj 2011 03:05   Postaw piwo autorowi tego posta

Ale jak bateria była naładowana!Jeśli tak to mogłeś zrobić zwarcie!

patrikos23 [E51] Nie ładuje się i nie włącza Napisany: 04 Maj 2011 03:05   Postaw piwo autorowi tego posta

Piwa: 21/20
Skombinuj na początek naładowaną baterie skołować i wtedy sprawdź. Jak to nie pomoże to wgraj nowego softa w trybie dead phone. Info jest na forum. A jak to nie pomoże to pozostaje oddać do naprawy.

Laki1231 [E51] Nie ładuje się i nie włącza Napisany: 04 Maj 2011 03:06   Postaw piwo autorowi tego posta

Piwa: 19/6
Popieram N5230, kto normalny ładuje laptopa, telefon uszkodzoną ładowarką kod emotikony: ;D ?

Lunatyk [E51] Nie ładuje się i nie włącza Napisany: 04 Maj 2011 03:14   Postaw piwo autorowi tego posta
Co ciekawe stało mi się to jakiś miesiąc temu. A studia, święta itp nie zostawiają za dużo czasu, więc rzuciłem to w kąt. Dziś mnie naszło, by to sprawdzić znowu. Pisząc wcześniejszego posta włączyłem 6500 do ładowania i zaczął się ładować kod emotikony: :) Naładuję tę baterię, wrzucę do E51 i wtedy sprawdzę wszystko jeszcze raz. Laki1231, dzięki wielkie za szybką odpowiedź z radą kod emotikony: :)

EDIT:
N5230 napisał/a:
  • Ale jak bateria była naładowana!Jeśli tak to mogłeś zrobić zwarcie!

Bardzo możliwe, ale mam nadzieję, że nie... Mój błąd...
A.Wesker [E51] Nie ładuje się i nie włącza Napisany: 04 Maj 2011 03:17   Postaw piwo autorowi tego posta

Kiedyś miałem ten sam problem z C702.Zresztą jak to coś z płytą to się nie opłaca nawet reperować

Lunatyk [E51] Nie ładuje się i nie włącza Napisany: 04 Maj 2011 03:40   Postaw piwo autorowi tego posta
Jak się okazało w przeciągu niespełna pół godziny... Jestem kretynem. ;/

Te moje Nokie mają baterie:
- Nokia 6500 Slide ma baterię BP-5M
- Nokia E51 ma baterię BP-6MT

I po tych problemach z ładowaniem miesiąc temu i po tych zamianach baterii włożyłem je odwrotnie. I żaden telefon nie chciał się ładować ani włączać. Teraz sprawdziłem w internecie jakie baterie ma standardowo każdy z tych telefonów i odkryłem swoją pomyłkę. Okazuje się, że oba telefony ładują baterię BP-6MT, a żaden z nich BP-5M i tak samo z włączaniem. Oba włączają się na baterii z E51, a żaden z nich na tej z 6500.

Pierwszy logiczny wniosek nasuwający się jest taki, że bateria z 6500, ta BP-5M jest zepsuta po prostu. Macie jakieś inne, ciekawsze pomysły wynikające z Waszego doświadczenia?
A.Wesker [E51] Nie ładuje się i nie włącza Napisany: 04 Maj 2011 03:52   Postaw piwo autorowi tego posta

Hmm pomyśl.Jeśli zwarcie nastąpiło to są dwa Wyjścia albo sfajczyłeś płytę albo baterię.Kombinujesz jak kon pod góre.Załatw baterie i wtedy oblukasz o co biega.Ładowarka do kosza.

Lunatyk [E51] Nie ładuje się i nie włącza Napisany: 04 Maj 2011 04:41   Postaw piwo autorowi tego posta
N5230 napisał/a:
  • Jeśli zwarcie nastąpiło to są dwa Wyjścia albo sfajczyłeś płytę albo baterię.

Więc chyba baterię skoro oba telefony włączają się na jednej baterii, a na drugiej nie.

N5230 napisał/a:
  • Kombinujesz jak kon pod góre.Załatw baterie i wtedy oblukasz o co biega.Ładowarka do kosza.

Być może, ale to wynika z tego, że w ogóle się nie znam na telefonach. Chciałem opisać problem jak najdokładniej. A ładowarka nie jest moja kod emotikony: ;)
A.Wesker [E51] Nie ładuje się i nie włącza Napisany: 04 Maj 2011 05:08   Postaw piwo autorowi tego posta

To masz szczescie.A ładowarka sprawna ładuje ten telefon?

Lunatyk [E51] Nie ładuje się i nie włącza Napisany: 04 Maj 2011 05:15   Postaw piwo autorowi tego posta
Sprawna ładowarka ładuje oba telefony, ale tylko z tą jedną sprawną baterią
1 2 »