| Temat Przesunięty przez: Laki1231 |
| Autor | Wiadomość | |
|---|---|---|
| deltanet | |
|
| O tym iż Firmware w Nokii można updateować przy pomocy NSU(Nokia Software Updater) każdy zainteresowany wie. Ale co gdy mamy telefon z innego kraju nie ma języka polskiego a Product Code nie pozwala na pobranie innej wersji językowej przez NSU?! Postaram się przedstawić sposób updatu przy pomocy Phoenix Service Software wersja 2008. POtrzebne nam będą: - w pełni naładowana bateria, - Phoenix Service software 2008.44.5 v2 Pobieranie / Download:
A) Przygotowanie naszego PC. Po poprawnym zainstalowaniu Phoenix SS przechodzimy do instalacji odpowiedniej paczki z Firmware . Jest to instalacja standardowa więc problemów nie przewiduje. B) Przygotowanie naszego telefonu. Przed rozpoczęciem jakiejkolwiek operacji Flashowania ( Update-owania) ładujemy baterie do 100% i wyciągamy kartę SIM.W przypadku Nokii 5800XM karta pamięci zostaje w środku. Gdy mamy już zainstalowane paczki z firmware oraz Phoenixa a także w pełni naładowany telefon uruchamiamy program i podłączmy nasz fonik do komputera za pomocą oryginalnego kabla USB oczywiście.Wybieramy rodzaj połączenia PC Suit. W oknie głównym programu ustawiamy połączenie USB w tym celu : 1) naciskamy File->Manage Connections i wybieramy New. Rys.1 2) następnie zaznaczamy USB i klikamy dalej.Czekamy aż komputer je wykryje i bierzemy "dalej.Rys.2 3) Wybieramy "manual setup" i z listy w polu device wybieramy "USB" po czym klikamy "zakończ". Wciskamy "apply" a następnie "close".Rys.3 4) Z zakładki File wybieramy "Scan product" 5) Przechodzimy do zakładki Flashing. Wybieramy "firmware update".Rys.4 W polu Product Code wybieramy wersję firmware jaką chcemy wgrać.(Standardowo pojawia sie wersja pasująca do product code jaki posiadamy). Jeśli wybierzemy inną niż ta znaszym product code to zostanie on automatycznie zmieniony. 6) Rozpoczynamy flashowanie czyli mamy do wyboru dwie opcje: "Restore User Product" - wybieramy jeśli nie chcemy tracić danych oraz "Refurbish" - standardowe flashowanie. W tym momencie proces flashowania się rozpoczyna i czekamy ąż się zakończy. Podczas flashowania nie odłączamy telefonu od komputera, najlepiej go zostawić i zaparzyć sobie kawkę. Cały proces trwa kilka minut. Po skończonym flashowaniu zalecam zrobić reset telefonu... Mam nadzięję iż jest to w miarę zrozumiałe...W razie jakichkolwiek problemów zapraszam na PM. Pozdrowienia dla fanów N 5800 XM oraz symbiane.pl FAQ stworzone przy pomocy materiałów i informacji znalezionych w internecie oraz z własnego doświadczenia.Wszelkim osobom, które owe informacje umieściły serdecznie dziękuje i pozdrawiam... |
||
| Kamil2062 | |
|
| Witam mam jedno pytanko robię wszystko według instrukcji i gdy przechodze do punktu 5) Przechodzimy do zakładki Flashing. Wybieramy "firmware update | to w zakładce Flashing nie ma tej opcji tylko do wyboru mam FPS -8c Flach FPS -8c Flach Pro Network Prommer Maintenance Prommer Maintenance FPS -8c Maintenance I co mam zrobic dziękuje za pomoc z góry Pozdrawiam |
||
| deltanet | |
|
Kamil2062, Najlepiej by było gdybyś strzelił screena okna programu abym mógł mniej więcej określić dlaczego tak jest...Wygląda mi to na złe połączenie telefonu z programem...czyli nic z czym bysmy sobie nie poradzili... |
||
| Kamil2062 | |
|
| Udało sie rochę pokombinowałem po prostu po Scan Product musiałem wybrac opcje Open Product i tam w okienku wybrałem RM-628 Nokia6280. Ale teraz jest następny problem gdy wybieram firmware update wyskakuje mi to okienko i gdy przechodze do Product Code 1) Klikam ok i przechodze do okienka 2) I wybieram Auto -Detect i klikam ok A później dzieje sie to... 3) |
||
| deltanet | |
|
| Takim sposobem nic nie zrobisz bo program nie wykrywa żadnego urządzenia podłączonego... Rozumiem że masz nokie 6280... Opis który jest w tym temacie w 100% dziala z nokia 5800 jednak z innymi telefonami może byc inaczej... Bynajmniej zainstaluj sterowniki które masz w linku Pobieranie / Download:
I postaraj się ustanowic połączenie automatycznie a nie przez ręczne wybieranie produktu... Możesz także użyc Nokia Software Updater aby zminić firmware na nowszy. A jeśli chcesz wstawić język polski do telefonu to Noki Nemesis zmień kod produktu i potem przez NSU. Jeszcze raz powiem ten poradnik dotyczy noki 5800 Xpressmusic Do innych telefonów radzę zastosować ten poradnik: Pobieranie / Download:
|
||
| Kamil2062 | |
|
| Zaraz zobaczę te linki bo mi padł soft i mam "dead phone" gdy go włączam to pokazują sie te dwie dłonie i robi się czarny ekran... ** Dodano: 1 Marzec 2009, 13:23 ** To nic nie daje Biore Scan Product i nie wykrywa chyba połączenia.. |
||
| deltanet | |
|
| A no jeśli masz Dead Phone to inna bajka...Wtedy musisz ręcznie ustawic połączenie...Zaraz ci podeślę na PW info co i jak... | ||
| Kamil2062 | |
|
Widać ze trafiłem na Profesjonalne Forum z profesjonalną pomocą |
||
| acker18 | |
|
Ja mam np. Nokie N70 i też mam Dead Phone i mam mało problem. Pod baterią pisze że jest to Nokia N70-1, więc jak ściągałem firmware to pisało, że musi być RM-84 taki też wybieram i dochodząc do punkt nr. 5 i jak klikam na Product Code to wyskakuje mi to co Kamil2062 czyli: http://img55.imageshack.us/i/beztytuu.jpg/ . dalej naciskam OK i wyskakuje mi: http://img35.imageshack.us/img35/543/problemv.jpg :> i klikam 2 razy na Auto-detect i wyskakuje po chwili kolejne okno: http://img25.imageshack.us/img25/6497/powere.jpg klikam OK i wracam do punktu 5 Za wszelaką pomoc z góry dziękuje I ja mam taki motyw, że ten telefon się ładuje normalnie czyli wyskakuje ta mała bateryjka w prawym górnym rogu, idzie z dołu do góry, naładuje się normalnie, a jak chce załączyć to tak jakby w ogóle nie reagowała. Tak samo jak odepnę zasilanie to również nie reaguje na przycisk zasilanie. Można trzymać przycisk przez 5h i nicc :d nawet się ekran nie zaświeci Jeszcze raz z góry dziękuje bardzo za pomoc i pozdrawiam |
||
| dawid425 | |
|
| deltanet, hej moglbys mi podac sposob na martwa nokie? | ||
| pawelooss | |
|
dawid425, http://symbiane.pl/napraw...hing-vt7827.htm |
||
| matix45 | |
|
Spoko Polecam ten sposób |
||