Autor Wiadomość
Laki1231 HTC Desire S - "Pragnienie" tym razem nie ma szans Napisany: 22 Kwi 2011 09:40 HTC Desire S - "Pragnienie" tym razem nie ma szans   Postaw piwo autorowi tego posta

Piwa: 20/6

W moje ręce trafił niedawno także następca popularnego Desire. Co mogę powiedzieć o HTC Desire S po paru dniach użytkowania? Tego dowiecie się z dalszej części wpisu.

Na wstępie zaznaczę, że Desire S to rzeczywiście tylko – lub aż – podrasowany Desire. Co więcej w przeciwieństwie do Desire, w momencie premiery nie jest on modelem z najwyższej półki. Desire S w portfolio nowych urządzeń zajmuje on miejsce Legenda. Nie oznacza to jednak, że Desire S jest tzw. odgrzewanym kotletem i nie zasługuje na zainteresowanie. Zacznę jednak od początku…

Jeszcze więcej aluminium…

Desire jest jednym z niewielu modeli, do których wykonania naprawdę ciężko się przyczepić. W przypadku Desire S jest jeszcze lepiej. Obudowa została wykonana z jednego bloku aluminium, a ekran pokrywa hartowane szkło. Jedyne plastikowe elementy osłaniają anteny modułów łączności bezprzewodowej oraz mała pokrywa baterii. Ten ściągany element jest lepiej dopasowany niż pokrywy w Legendzie i Desire HD. Dzięki temu nie rusza się on i sztywno przylega do reszty telefonu.

Sam telefon jest wyraźnie mniejszy niż Desire, ale równie dobrze leży w dłoni. Niestety, HTC (podobnie jak w innych nowych modelach) zrezygnowało z klawiszy funkcyjnych i optycznego trackpada. Zamiast nich pod ekranem znalazł się panel z czterema przyciskami funkcyjnymi. Ostatnia znaczącą zmianą jest dodanie kamerki do wideorozmów.

Desire S jest jednym z najlepiej wykonanych modeli, ale jak wspominałem osobiście bardziej przypomina mi Legenda niż pierwszego Desire. Poza obudową unibody doskonale świadczy o tym uniesiona do góry dolna część telefonu, tak charakterystyczna dla Hero i Legenda.

Szybszy procesor…

Nowy Desire S to także nowy układ SoC firmy Qualcomm – Snapdragon QSD8255 o taktowaniu 1 GHz. Ten sam układ został wykorzystany już w Desire HD, Incredible S, a także nowych Sony Ericssonach. Nie będę pisał tu o nim za dużo, bo temat poruszałem przy okazji testów modeli HTC, ale wspomnę, że wydajność QSD8255 jest dużo wyższa niż Snapdragona pierwszej generacji w Desire. W praktyce przekłada się to na dużo lepszą obsługę aplikacji, płynniejsze granie (dzięki Adreno 205) oraz szybsza działanie systemu

Desire S działa poprawnie, a momentami z obsługą zasobożernego Sense UI radzi sobie lepiej niż Desire HD. Jak jednak wspominałem wcześniej jest to zasługa głównie nowego Androida 2.3.3 oraz lepszej optymalizacji nowego Sense 2.1.

Nowszy Sense

Jak już wspominałem Desire S oferuje Sense UI w wersji 2.1. Główne zmiany, jakie wprowadza odsłona autorskiego interfejsu HTC to: dodanie paska szybkie zarządzania modułami do panelu notyfikacji, możliwość grupowania aplikacji w menu głównym (Pobrane z Android Marketu oraz Najczęściej wybierane) oraz wprowadzenie podziału menu na pionowe karty co ułatwia przeszukiwanie dużej liczby zainstalowanych aplikacji. Dodano także dużo nowych opcji w Ustawieniach, jak Protected WiFi czy tryb debugowania dla Windows i Mac OS X.

Z nowych aplikacji pojawiło się Lustro, które wyświetla obraz z przedniej kamerki na ekranie. Nie zabrakło oczywiście dodatków znanych już z Desire HD takich, jak: HTC Reader, HTC Locations, Panel Samochodowy, Panel Personalizacji, HTC Hub, HTC Likes czy FriendStream.

To już nie to samo…

Desire S nie jest modelem przełomowy, nie oferuje on także najmocniejszej na rynku specyfikacji i po prawdzie bliżej mu do środkowego segmentu niż najwyższej półki. Po następcy Desire spodziewałem się nieco więcej. Chociaż jest to kawał solidnego telefonu, o ponad przeciętnym wykonaniu, nie ma szans w starciu ze smartfonami z najwyższej półki. Mimo dużej sympatii dla Sense UI, od Desire S wolałbym LG Swift 2X, którego cena jest bardzo zbliżona.

Źródło: komorkomania.pl