Autor Wiadomość
Laki1231 iOS jest kopią Androida, czy na odwrót? Napisany: 30 Lis 2011 06:59 iOS jest kopią Androida, czy na odwrót?   Postaw piwo autorowi tego posta

Piwa: 20/6

„Jeśli będzie trzeba, poświęcę ostatnie tchnienie i wydam każdego pensa z 40 miliardów Apple’a, aby tę sprawę wyjaśnić. Zniszczę Androida, ponieważ jest to produkt kradziony. Dla tej sprawy jestem gotów pójść nawet na wojnę termojądrową.” Takie słowa czytamy w biografii Jobs’a, napisanej przez Waltera Isaacsona. Jednak czy to naprawdę tak było? Czy autentycznie Google kopiuje rozwiązania z Cupertino na rzecz swojego mobilnego systemu? A może jest zupełnie odwrotnie? Zapraszam do rozwinięcia.

Wracając do cytatów, to nie wszystko co Jobs miał do powiedzenia na temat Androida. Na kolejnych kartach biografii czytamy kolejne zdania kierowane do ówczesnego CEO Google’a – Erica Schmidta:

Opis:
  • Nie chcę waszych pieniędzy, nawet jeśli zaoferujecie mi 5 miliardów. Pieniędzy mam dużo. Chcę, abyście przestali korzystać z naszych rozwiązań w Androidzie. Tyle.

Schmidt nie wystosował równie agresywnej kontry. Podczas ostatniej konferencji w Seulu odpowiedział:

Opis:
  • Postanowiłem nie komentować tego, co napisano w książce po jego śmierci. Steve był fantastyczną istotą, kimś, za kim tęsknię. Podsumowując, myślę, że większość zgodzi się ze stwierdzeniem, że Google jest wielkim innowatorem. Chciałbym też zaznaczyć, że otoczka wokół Androida rozpoczęła się dużo wcześniej niż otoczka wokół iPhone’a.

O co całe to zamieszanie? Czy rzeczywiście Apple jest tak bardzo poszkodowany przez Google’a, bo ten kopiuje jego rozwiązania? Spójrzmy najpierw na karty historii.

Historia

Firma Android Inc. została założona w 2003 roku przez trzech ludzi: Andy’ego Rubina, Rich Minera oraz Nicka Searsa, aby powołać do życia (słowami Rubina): „inteligentniejsze urządzenia mobilne, które są bardziej świadome położenia oraz preferencji użytkownika”. Jak się później okazało, pracowano nad mobilnym systemem. Google dostrzegł potencjał Androida i w sierpniu 2005 doszło do wcielenia malutkiej spółki z Palo Alto w szeregi wielkiego koncernu. Od tego momentu prace nad Androidem po cichu szły w Mountain View do przodu, aż 5 listopada 2007 Google zaprezentował światu nie tylko Androida, ale też Open Handset Alliance. Dalszą historię znamy.

W przypadku Apple’a wyglądało to tak, że gigant z Cupertino, we współpracy z Motorolą, stworzył telefon ROKR E1. Miało to miejsce 7 września 2005. Jobs nie był zadowolony z rezultatów kooperacji dwóch wielkich firm i postanowił porzucić pomysł wspólnej pracy nad telefonami. Wtedy podobno po cichu rozpoczęły się prace nad iPhone’em. 9 stycznia 2007, podczas konferencji Macworld, Jobs wspomniał o iPhonie, którego oficjalna premiera miała miejsce 11 czerwca 2007. Co było dalej – też wiemy.

Czy na tym etapie możemy stwierdzić, że ktoś kogoś kopiuje? Z całą pewnością nie, choć można by się pokusić o stwierdzenie, mimo wszystko Android powstał pierwszy.

Rozwój systemów

Schody zaczynają się później, po kilku latach od wypuszczenia systemów na rynek. Początkowo Android oraz iPhone OS bardzo różniły się do siebie. Były to dwie zupełnie różne bajki, przeznaczone dla konkretnego typu użytkowników. Z czasem jednak Google i Apple swoje platformy dopieszczały, sprawdzając we własnym zakresie, jakie rozwiązanie użytkownikom odpowiadają, a jakie trzeba porzucić. Doszło do tego, że użytkownicy zaczęli dostrzegać wyraźne podobieństwa między systemami.

Oto kilka kilka z nich, które zaczęły się pojawiać w systemie Apple’a, zwłaszcza w czwartej oraz piątej generacji tego oprogramowania:
system powiadomień – zarówno sposób działania, jak i wygląd łudząco podobne do tych z Androida;
przycisk aparatu na lock screenie – pomysł zaczerpnięty z HTC Sense 3.0;
aktualizacje OTA;
bezprzewodowa synchronizacja danych;
możliwość otwierania aplikacji z poziomu lock screena;
integracja z Twitterem;
widżety w centrum powiadomień.

Źródło: komorkomania.pl
elfisher iOS jest kopią Androida, czy na odwrót? Napisany: 01 Gru 2011 06:56   Postaw piwo autorowi tego posta

hehe ze wszystkim sie zgadzam, tylko czemu nie wypisali co android skopiowal od iOS? za duzo pisania? kod emotikony: :)

Laki1231 iOS jest kopią Androida, czy na odwrót? Napisany: 01 Gru 2011 07:00   Postaw piwo autorowi tego posta

elfisher, no raczej kod emotikony: xD

sadam81 iOS jest kopią Androida, czy na odwrót? Napisany: 01 Gru 2011 07:31   Postaw piwo autorowi tego posta

Otrzymał 1 piw(a)
No i jak szybko Android narobił furory, tak szybko narobi huku swoim upadniem w otchłań bez dna kod emotikony: :D

Autor postu otrzymał pochwałę.
elfisher iOS jest kopią Androida, czy na odwrót? Napisany: 01 Gru 2011 09:47   Postaw piwo autorowi tego posta

sadam81, i oby jak najszybciej choc mozemy byc spokojni. nikt nie pozwoli androidowi na zdominowanie rynku smartfonow. jesli bedzie sie rozwijac w takim tempie dluzej, operatorzy sami sie tym zajma i o ile nie wybiora iOS, mysle ze duze szanse ma WP...

Autor postu otrzymał pochwałę.
Laki1231 iOS jest kopią Androida, czy na odwrót? Napisany: 02 Gru 2011 08:15   Postaw piwo autorowi tego posta

Miałem WP w ręce to pierwszy System który mi może zastąpić symbiana.

sadam81 iOS jest kopią Androida, czy na odwrót? Napisany: 02 Gru 2011 04:06   Postaw piwo autorowi tego posta

Otrzymał 1 piw(a)
Ale miałeś NOKIĘ z WP czy innego shita, bo to jest różnica.

Laki1231 iOS jest kopią Androida, czy na odwrót? Napisany: 02 Gru 2011 04:08   Postaw piwo autorowi tego posta

sadam81, NOKIE na targach technologii jakiejś tam ..

sadam81 iOS jest kopią Androida, czy na odwrót? Napisany: 02 Gru 2011 05:28   Postaw piwo autorowi tego posta

Otrzymał 1 piw(a)
I jakie wrażenia kod emotikony: :?: Trzeszczy w ręce, jak trzyma się w dłoni, Jaka czytelność wyświetlacza. Położenie panelu dotykowego względem wyświetlacza. Pozostawiona przestrzeń, czy panel leży na wyświetlaczu kod emotikony: :?:

Laki1231 iOS jest kopią Androida, czy na odwrót? Napisany: 02 Gru 2011 05:33   Postaw piwo autorowi tego posta

Nic nie trzeszczy, w dłoni ceglasto;D starsznie płaska jest, czytelność ekranu powala, dotyk lepiej reaguje niż w N8, odstęp lcd od dotyku zerowy można powiedzieć, że leży na lCD

sadam81 iOS jest kopią Androida, czy na odwrót? Napisany: 02 Gru 2011 06:41   Postaw piwo autorowi tego posta

Otrzymał 1 piw(a)
No i mamy kolejne potwierdzenie kopiowania kod emotikony: :E

Opis:
  • System Google’a posiłkuje się aplikacjami z Marketu oraz ewentualnym portem rozwiązania Apple’a.

http://symbiane.pl/kontro...one-vt29940.htm

xdomino996 iOS jest kopią Androida, czy na odwrót? Napisany: 02 Gru 2011 07:48   Postaw piwo autorowi tego posta

Ja tam nic do Androida nie mam moim zdaniem obecnie 2 najlepszy system po iOS ,a życzę im dobrze, bo w 2 lata wskoczyli na nawet 1 miejsce wiec to jest godne oklasków. Od iOS lepszym systemem nie są ale dzięki modela ze średniej klasy za 400 zł z androidem wzbili się ponad niego .