Autor Wiadomość
Laki1231 iPhone z Krainy Deszczowców, czemu szpieguje nas własny tel. Napisany: 22 Kwi 2011 09:37 iPhone z Krainy Deszczowców, czemu szpieguje nas własny tel.   Postaw piwo autorowi tego posta

Piwa: 20/6

W świecie posiadaczy telefonów iPhone i tabletów iPad zawrzało. Okazało się, że te urządzenia, bez wiedzy użytkownika, zbierają informacje o miejscu jego przebywania oraz zapisują je w bardzo niepozornym i dobrze schowanym pliku o niewiele mówiącej nazwie consolidated.db.

Plik ten przechowywany jest w kopii zapasowej systemu i zapisywany na komputerze z zainstalowanym iTunes. I choć klangor podniósł się straszny, a sam fakt stał się błyskawicznie orężem w walce z jabłkiem, to powodów do poważnych zmartwień na razie nie mamy. Plik ten nie jest nigdzie wysyłany. Ot, leży sobie w telefonie i na dysku twardym i nie jest wykorzystywany przez system ani żadną z aplikacji. Jednak postawienie pytania o cel tworzenia takiego zestawienia jest jak najbardziej zasadne. Nikt nie tworzy skomplikowanej bazy danych jedynie po to, by była.

Gdzie bym się nie ruszył?

Wszystkie informacje najlepiej sprawdzać samemu. Niezwłocznie podłączyłem telefon do laptopa i zsynchronizowałem z iTunes. W tym samym czasie pobrałem niewielki programik o nazwie iPhoneTracker, uruchomiłem go i moim oczom ukazał się taki oto widok.

To co widzimy na zdjęciu, to miejsca w których przebywałem w ciągu kilku ostatnich miesięcy. Jak widać, urlopu nie spędzałem nad morzem (bo niestety urlopu nie miałem). Ta dosyć prosta wizualizacja pobiera dane z tajemniczego pliku i przedstawia nam je w formie mapy. Pocieszeniem dla śledzonych może być fakt, że lokalizacja naszej skromnej osoby odbywa się za pomocą triangulacji, czyli na podstawie danych pochodzących z sieci komórkowej. No i nie zawsze się to dzieje. Wydaje się, że zapis naszej pozycji odbywa się podczas korzystania z telefonu czyli rozmowy, wysyłania sms-a lub surfowania w sieci.

Garść złych informacji

Tak jak wspomniałem, powodów do niepokoju nie ma. No chyba, że zgubimy nasze urządzenie albo ktoś uprowadzi nam komputer z iTunes (lub na odwrót). Wtedy informacje o naszych wojażach bez problemu mogą stać się cudzą wiedzą. Zawsze można zabezpieczyć archiwum systemu, ale to raczej nie jest rozwiązanie. Kolejną gorzką pigułką może być fakt, że tak naprawdę zgodziliśmy się na bycie szpiegowanym. Umowa licencyjna iTunes ma niepozorny zapis, który pozwala na takie wybryki, oczywiście dla naszego dobra.

Aby zapewnić usługi LBS na produktach Apple, Apple oraz partnerzy i licencjobiorcy Apple mogą zbierać, wykorzystywać i udostępniać dane o dokładnej lokalizacji, w tym dane w czasie rzeczywistym o aktualnej lokalizacji danego komputera lub urządzenia Apple.

Niestety, choć całkiem spodziewanie, Apple nie wypowiedziało się w tej sprawie. Pozostaje jedynie czekać i owijać telefon oraz tablet srebrną folią, jak przystało na prawdziwego zwolennika teorii spiskowych.

Źródło: komorkomania.pl

Laki1231 iPhone z Krainy Deszczowców, czemu szpieguje nas własny tel. Napisany: 22 Kwi 2011 10:01 iPhone śledzi każdy twój ruch, zostawia zapisy w komputerze   Postaw piwo autorowi tego posta

Piwa: 20/6
Telefon Apple'a zbiera dane o tym, gdzie codziennie chodzisz, podróżujesz, gdzie pracujesz, gdzie śpisz...

Apple lubi wiedzieć wszystko, co się da o swoich użytkownikach. Tak samo, jak jego wielki konkurent Google, przyłapany na podsłuchiwaniu sieci WiFi. Czy Apple dopuściło się podobnego skandalu?

Redakcja O’Reilly Radar odkryła, że być może Apple dopuściło się nadużycia na miarę skandalu z Google’em i jego podsłuchiwaniem przez Wi-Fi. Jak się okazuje, telefony iPhone i tablety iPad 3G, od momentu premiery systemu iOS 4, rejestrują i nagrywają twoje położenie geograficzne. Bez przerwy. I zapisują owe współrzędne geograficzne, wraz z dokładną godziną pomiaru, do ukrytego pliku consolidated.db. Moglibyśmy bronić Apple’a, że to zwykła usterka, pomyłka, ale wygląda na to, że tak nie jest. Czemu? iTunes doskonale wie o tym pliku i wykonuje jego kopię zapasową. Więc nawet po zresetowaniu urządzenia i przywróceniu ustawień, dane są wciąż zachowane. Apple przechowuje więc owe dane z premedytacją.

Plik nie jest zaszyfrowany i jest obecny na każdym urządzeniu, z którym synchronizowałeś iPhone’a i/kub iPada. Osoba, która jest w posiadaniu tego pliku (Apple lub zwykły cyberwłamywacz) może w banalny sposób dowiedzieć się gdzie byłeś i o jakiej godzinie (a konkretniej, twoja komórka, ale zazwyczaj na jedno wychodzi). Tymczasowym rozwiązaniem jest włączenie szyfrowania kopii zapasowej w iTunes. Do pobrania jest już aplikacja autorstwa redakcji O’Reilly Radar, która wizualizuje dane z owego pliku, pokazując, gdzie ostatnio byłeś, spałeś, jadłeś, spałeś…

Źródło: chip.pl