Autor Wiadomość
Laki1231 Jak studenci korzystają ze smartfonów Napisany: 02 Paź 2011 05:48 Jak studenci korzystają ze smartfonów   Postaw piwo autorowi tego posta

Piwa: 20/6

„Jeśli jakaś rzecz jest w przystępnej cenie i może zauważalnie ułatwić życie, student z pewnością będzie z niej korzystać”. Czy akademikowa maksyma odnosi się także do smartfonów?

W teorii smartfon jest idealną pomocą naukową – ma niewielkie rozmiary, umożliwia wygodne korzystanie z Sieci, tworzenie dokumentów, robienie zdjęć i proste udostępnianie zapisanych plików. W teorii także MMS-y są genialnym narzędziem komunikacji, a jednak nasze nadajniki nie pękają w szwach od liczby przesyłanych wiadomości multimedialnych. Postanowiliśmy więc zweryfikować, czy potencjał edukacyjny smartfonów jest wykorzystywany przez grupę docelową.

Większość żaków wyposażonych w smartfony z pakietem danych odkryła, jakie korzyści płyną z mobilnego dostępu do Google’a. Uzupełnianie luk w wiedzy w drodze na zajęcia czy chwilę przed nimi jest bardzo powszechne. Słownik i encyklopedia – również one są często zastępowane przez telefony. Nie ma w tym nic dziwnego – wiele poważnych wydawnictw daje dostęp online do części swoich zasobów, a niektóre (Oxford, Real Academia Española itd.) udostępniły w marketach rozbudowane aplikacje językowe.

Nie wszyscy jednak potrafią wykorzystać tkwiący w smartfonach potencjał. Wśród osób, z którymi rozmawialiśmy, były takie, które nigdy nie korzystały ze sklepów z aplikacjami w obawie przed kosztami (były zaskoczone, gdy powiedzieliśmy, że wiele programów jest darmowych). Niektórzy jak ognia unikają także okna przeglądarki, a przecież niemal wszystkie dostępne w sprzedaży smartfony mają moduł WiFi, dzięki któremu można używać Internetu za darmo w tysiącach punktów na terenie całej Polski.

Jak studenci korzystają ze smartfonów? Poniżej kilka wypowiedzi żaków z (głównie) warszawskich i krakowskich uczelni.

Bartek, UJ, Kraków

Opis:
  • Szybko doceniłem smartfony. Studiuję fizjoterapię i biologię na UJ i rok w rok zmagam się z tym samym problemem – doborem grup na studiach tak, by zajęcia nie kolidowały ze sobą. Sam smartfon problemu nie rozwiązuje, ale narzędzia, z których można na nim korzystać, tak. W październiku poświęcam chwilkę na wprowadzenie wszystkich danych do kalendarza Google, przeprowadzam selekcję, a później mogę korzystać z uporządkowanego terminarza na ekranie telefonu.

Ania, UAM, Poznań

Opis:
  • Ze smartfona korzystam mniej więcej w ten sam sposób jak ze swojego wcześniejszego telefonu. Już wcześniej miałam dostęp do Internetu w komórce, więc korzyści płynące z mobilnego dostępu do Google’a czy Wikipedii są mi znane. Smartfon ułatwia jednak korzystanie z Sieci. Przeglądarka działa lepiej, a niektórych serwisów używam przez specjalne aplikacje, dzięki czemu nie muszę czekać, aż strona się załaduje.

Mateusz, UW, Warszawa

Opis:
  • Zamiast przepisywać/przerysowywać projekt, robię zdjęcie, wrzucam na Dropboxa i po powrocie do domu mam je od razu na komputerze. Mają je również moi koledzy. Zamiast przerzucać pliki z desktopa na laptopa i telefon, trzymam kopie ważnych rzeczy w chmurze. Mogę także edytować pliki równocześnie z innymi osobami – oni na komputerach, ja na telefonie. Z ostatniej funkcji nie korzystam często, ale miło, że jest taka możliwość.

Darek, PW, Warszawa

Opis:
  • Nie mam Internetu w smartfonie, ale mam sporo gier, dzięki którym udaje mi się przetrwać niektóre wykłady (chyba nie powinienem o tym mówić, prawda?).

Agnieszka, UJ, Kraków
Opis:

• Najczęściej używam routera WiFi. Dzięki niemu mogę korzystać z Internetu w laptopie niezależnie od miejsca. Smartfon jest dla mnie niezastąpiony, gdy informacje z książek w czytelni chcę połączyć z danymi z Internetu.

Emil, AGH, Kraków

Opis:
  • Nie jest to może najprzydatniejsza czy najczęściej używana przeze mnie funkcja, ale ostatnio dostarcza mi sporo frajdy. Mówię o podcastach, których można słuchać w smartfonie. Do wyboru setki tematów – nie brakuje także edukacyjnych. Wady? Większość jest po angielsku i bardzo szybko pochłaniają pakiet danych.

Źródło: komorkomania.pl