| Temat Przesunięty przez: Laki1231 |
| Autor | Wiadomość | |
|---|---|---|
| marekbrown | |
|
| Jak wgrać Polskie menu do telefonu Poradnik o tym jak wgrac polski soft do telefonu oraz zmienic PC(Product Code) jest wiele sposobow ale w innych traci sie gwarancje bo wszystkie informacje wysylane sa do Firmy Noki. Sposób ktory opisalem jest jedynym sposobem na nie utraty gwaranci poniewaz dane nie sa wysylane do firmy noki Mozna to zrobic samemu. Jesli masz wiec odwage to do dziela. Na poczatek pare wyjasnien: To ze musimy zmieniac menu na polskie, wynika z tego, ze NOKIA wypuszaczajac na rynek dany model tel. musi przygotowac rozne wersje oprogramowania- menu dla roznych stref jezykowych. Te oprogramowanie ma swoj symbol i tzw product code. (cyfry na poczatku kazdej wersji to product code) Aby znalesc swoj PC do swojego modelu telefonu to od tego jest wujo Google albo ten ten temat Dla nokii n97 black, czyli czarnej tak zwany polski product code to: 0576368 a dla bialej 0576472. Symbol polskiego oprogramowania dla nokii czarnej to: 0576368 RM-505_EMEA_POLAND_QW Black a dla bialej n97 to: 0576472: RM-505_EMEA_POLAND_QW White A wiec uzywamy programu Phoenix. Ten program wykrywa aktualne oprogramowanie telefonu i zmienia je na takie jakie chcemy. Mozna je sciagnac (oprogramowanie,soft) do komputera za pomoca innego programu, ja korzystalem z navifirm.Phoenix tez sciaga potrzebne oprogramowanie ale NIE polecam poniewaz mozemy utracic gwarancje Reasumujac i upraszaczajac musimy miec program do sciagniecia do komputera polskiego oprogramowania np. navifirm lub sciagnac go za pomoca Phoenixa(NIE POLECAM), z ktorego i tak korzystamy w nastepnym kroku czyli wgrywaniu(fleszowaniu) sciagnietego softu do komorki. Programy NAVIFIRM i PHOENIX mozna pobrac z tad: Pobieranie / Download:
Gdy juz mamy obydwa te programy instalujemy je na dysku C. Jezeli chcecie przeprowadzic to tak jak ja to zrobilem to: Po zainstalowaniu NAVIFIRM trzeba wybrac firme- w naszym wypadku NOKIA, model telefonu- u nas bedzie to n97 i typ w naszym przypatku na noki n97 bedzie to RM-505 Nastepnie wybieramy wersje oprogramowania(softu)- wybieramy zawsze takie same jak mamy lub wyzsze UWAGA:wgrywanie nizszej wersji oprogramowania to tzw downgrade, ktore moze sie nie powiesc mozemy poprostu uwalic telefon wiec bez box'u nie kombinowac. Teraz w nastepnym okienku wybieramy PC(Product Code) jaki ma nam navifirm sciagnąć, czyli u nas na n97 bedzie to 0576368 RM-505_EMEA_POLAND_QW Black (dla czarnego) Teraz w oknie obok zaznaczamy fszystkie pliki albo naciskamy ALL i download from FiRe Sciagniete przez Navifirm oprogramowanie musimy skopiowac do Phoenix'a. Szukamy na dysku C w program files katalogu z zainstalowanym Phoenix'em, u mnie zainstalowal sie on w katalogu Nokia. Otwieramy folder z Phoenix'em, jednym z podkatalogow jest tam Products, otwieramy go i w nim tworzymy nowy katalog ktoremu nadajemy nazwe: RM-505 Wrzucamy do niego wszystkie pliki, ktore pobral navifirm. Nastepnym etapem jest proces fleszowania czyli zmiany aktualnego oprogramowania telefonu na polskie za pomoca Phoenix'a. Ten proces bardzo ladnie opisany jest tutaj: http://www.youtube.com/wa...dprk&fmt=18 (filmik nie moj) Opis jest naprawde bardzo dokladny, Po zakonczeniu procesu fleszowania musimy jeszcze ustawic jezyk polski w tel. Po fleszowaniu bedzie w tel. menu z jezykiem angielskim. Wchodzimy w menu, ustawienia, telefon, jezyk i wybieramy jezyk polski zarowno w polu jezyk telefonu jak i jezyk pisanego tekstu. Wszystko poszlo dobrze i moge cieszyc sie polskim menu w mojej n97. Fleszowanie przeprowadzalam na wlaczonym tel. i bez karty SIM ale z karta tez dziala (ja po prostu mam simlocka i karta nie dziala ) . Zgodnie z zaleceniami, z ktorymi spotkalam sie na wielu stronach mialam baterie tel. naladowana na full. Kabel laczacy telefon z komputerem musi byc dokladnie umocowany i nie mozna go poruszac w trakcie fleszowania, zeby polaczenie nie zostalo przerwane. Grozi to utrata oprogramowania. WIEC NIE RUSZAC KABLEM BO COS SPIEPRZYCIE!!!W opisie na youtube mowa jest o wyborze trybu polaczenia nokii: "wybieramy tryb nokia", w wypadku n97 wybieramy tryb PC SUITE. Wrazie Wuu Pisac na PW. Bez polskich znakow bo mam laptopka z anglii Opis:
_________________ |
||
| Podobne Tematy | |||
|---|---|---|---|
| Temat | Forum | Autor | |
Flashowanie telefonu za pomocą programu Nokia Care Suite |
Hacked Symbian/Flashing | Meler | |
Flashowanie martwego telefonu za pomocą Nokia Care SuiteFlashowanie martwego telefonu za pomocą Nokia Care Suite |
Hacked Symbian/Flashing | Meler | |
Jak odpracować ostrzeżenie?Tutaj dowiesz się w jaki sposób usunać tą czerwoną cyferke :P |
Ogłoszenia | lui754 | |
Jak instalować gry/aplikacjePoradnik przedstawiający wszystkie metody |
Pozostałe | drago_o | |
Jak instalować tematy na AndroidzeInstalowanie tematów za pomocą Panda Home |
Tematy | fiszkon | |
Jak awansować na forum ? Czyli Spis Rang i ich opisy |
Ogłoszenia | DSV | |
[Omnia HD] Jak wgrać polskie menu |
Pytania i Problemy z telefonami | wiesiu114 | |
[N97 mini] Jak wgrać polskie menu? |
Pytania i Problemy z telefonami | krystek731 | |
[c6] Jak dodać polskie menu? |