| Autor |
Wiadomość |
| Learni |
Napisany: 07 Mar 2010 07:39 Jaki OS? Symbian czy inny? Pytania początkującego. |
|
|
Jeżeli napisałem w złym dziale proszę o przeniesienie.
Witam! Zawsze korzystałem z telefonów Sony Ericsson, więc nie wiem praktycznie nic o innych OS-ach niż producenta. Mam kilka pytań, przyszedł czas na zmianę SE i myślę nad jakimś innym telefonem z Symbianem.
1. Czy warto kupić telefon z Symbianem? Czy może lepszy jest producenta? Co będzie lepsze Symbian czy Windows Mobile? Może inna platforma? Reszta pytań odnośnie telefonów z Symbianem: 2. Jaki polecicie telefon z tym systemem, moje wymagania to: -PRZEDE WSZYSTKIM: JAKOŚĆ ROZMÓW (chcę rozumieć bardzo dobrze i wyraźnie rozmówcę) -budowa telefonu standardowa -wygodna klawiatura, wygodne pisanie SMS - dużo piszę (oczywiście podstawowa [ABC2]) -Wi-Fi -wejście na słuchawki -w miarę szybki sotf - żeby nie mulił za bardzo -Aparat co najmniej 3,2Mpix - żeby robił w miarę przyzwoite fotki - i miał tryb Macro (fotografuję dużo textu) -sekwencje wideo 30 klatek na sekundę lub więcej -radio -lampa błyskowa (latarka) +telefon chcę NOWY +cena jak najtaniej (ale nie więcej niż 1000 zł) =fajnie by było jakby posiadał czujnik ruchu (akcelometr), ale niekoniecznie =fajnie gdyby miał 3G, ale niekoniecznie =fajnie by też było, gdyby miał kamerę wideo-rozmów, ale też niekoniecznie 3. Czy w Symbianie można ustawiać parametry tony wysokie/niskie w głośniku rozmów? Może jest jakiś program do zmiany? 4. Czym się różnią S60, S70 itd.? Czy aplikacje z S60 zadziałają na S70? Czy może na każdym Symbianie działają wszystkie? 5. Czy mogę sobie wgrać do tela z fabrycznym S60 np. S70? 6. Czy można ustawić spację na klawisz [#], tak jak to jest w SE? 7. Czy będą działać gry/aplikacja (java) *.jar? Może jest jakiś emulator? Czy można grać w owe gry .jar przez Bluetooth? (Czasem nie ma co robić pół dnia w pracy, wiem gram sobie z kumplami) 8. Czy można zmniejszyć czcionkę SMS w Symbianie podczas pisania? 9. Czy można zmniejszać podświetlenie wyświetlacza np. z 100% do 10%? 10. Czy z Symbianem jest bardzo rozbudowany? Można ustawiać/zmieniać dużo rzeczy (tła, kolor czcionki, dźwięk, różne funckje itp)? Czy platforma nie jest aż tak bardzo rozbudowana?
Dzięki za wszystkie odpowiedzi Pzdr. |
|
|
| ziomek |
Napisany: 08 Mar 2010 03:26 |
|
|
1.Myślę że warto ,wydaje mi się że lepszy jest symbian najlepiej s60v5 . 2.Myślę że jeśli chodzi o telefon to z nowszych możesz wziąć coś muzycznego np: 5800 lub SE satio zawsze jest też omnia hd . 3.Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia nie bawiłem się tym . 4.Co to za s70 nie słyszałem ja znam jeden podział s60v1/v2 s60v3 i s60v5 możliwe że jestem nie douczony ale szczerze to s70 nie wiem o co kaman co do s60 to raczej nie pójdą ci gry z s60v1/v2 na np s60v3 . 5.Symbiana się nie wgrywa 6.Są programy do mapowania klawiszy 7.tak tak i jeszcze raz tak są gry na bt i jarki się instalują 8.Też o ile wiem jest do tego program 9.Jasne też są do tego programy np:battery extender 10.Sam symbian to magia a to czy jest rozbudowany zależy od jego pana dzięki aplikacją na symbiana możesz wszystko ulepszać swój telefon patche modyfikacje super gry itp .
Napisany: 09 Mar 2010 04:01 |
|
|
ja moge polecic swoj model. jest to 5630XM. muzyczny-wejscie na zwykle sluchawki, standardowa budowa, klawisze wygodne. szybki (procek 600MHz), 128MB ram, wiec soft chodzi plynnie, system s60v3 z FeaturePack 2, ogolnie ma wszystko, co wymieniles, ale...
aparat 3.2Mpix, jednak nie ma macro (brak auto focusa) , aczkolwiek na zdjeciu pelnej kartki A4 mozna bezproblemowo odczytac tekst. lampa blyskowa jest (diodowa), jednak dzialajacej aplikacji "latarki" nie znalazlem.
za to z rzeczy "niekoniecznych" ma 3G i wideorozmowy
cena nowego, pelna gwarancja, bez simlocka w internecie okolo 550zl |
| |
| Learni |
Napisany: 13 Mar 2010 06:58 |
|
|
Zdecydowałem się na model N79. Pytanie do użytkowników, jak jest z jakością rozmów? Dźwięk nie jest przytłumiony albo coś? |
| |
| Raziell |
Napisany: 13 Mar 2010 10:50 |
|
|
Ku przestrodze: Sprzedałem dwa dni temu N97 - ten telefon to jedna wielka pomyłka najgorszy telefon Noki jaki posiadałem. Skala 1 do 10 Jakość rozmów OK - 9 Dotyk ma wiele do życzenia - 7 Prędkość pracy - 5 z efektami kastora -2 Głośniki (tragedia) - 4
Wady: Bardzo słabe głośniki Telefon bardzo wolny Brak klawiatury wirtualnej jak w 5800 (a by się przydała) Zbyt mała partycja C (wieczny brak miejsca) Brak akceleratora grafiki 3D Dotyk niedopracowany Klawisz odblokowania lubi odpaść (bardzo częsta przypadłość) Telefon bardzo delikatny Trzeszcząca pokrywa baterii Jest tego więcej ale szkoda pisać
Zalety: Wspaniały wyświetlacz Bardzo ładny wygląd Bardzo dobra i naprawdę funkcjonalna klawiatura QWERTY Nowinka przy otwierani klawiatury - bardzo dobrze wykonane
Reasumując jest to tuning 5800 i w żadnym wypadku nie jest wart swojej ceny. Przed N97 posiadałem N95-8 przez dwa lata i była to najlepsza Nokia jaką miałem. Strasznie się zawiodłem na Noki dlatego też przeszegłem na IP -32 GB. |
| |
| ziomek |
Napisany: 13 Mar 2010 11:09 |
|
|
learni mówił o N79
Napisany: 13 Mar 2010 11:33 |
|
|
Pisał - wiem ja piszę o N97 |
| |