Autor Wiadomość
Learni Jaki OS? Symbian czy inny? Pytania początkującego. Napisany: 07 Mar 2010 07:39 Jaki OS? Symbian czy inny? Pytania początkującego.   Postaw piwo autorowi tego posta
Jeżeli napisałem w złym dziale proszę o przeniesienie.

Witam! Zawsze korzystałem z telefonów Sony Ericsson, więc nie wiem praktycznie nic o innych OS-ach niż producenta. Mam kilka pytań, przyszedł czas na zmianę SE i myślę nad jakimś innym telefonem z Symbianem.

1. Czy warto kupić telefon z Symbianem? Czy może lepszy jest producenta? Co będzie lepsze Symbian czy Windows Mobile? Może inna platforma?
Reszta pytań odnośnie telefonów z Symbianem:
2. Jaki polecicie telefon z tym systemem, moje wymagania to:
-PRZEDE WSZYSTKIM: JAKOŚĆ ROZMÓW (chcę rozumieć bardzo dobrze i wyraźnie rozmówcę)
-budowa telefonu standardowa
-wygodna klawiatura, wygodne pisanie SMS - dużo piszę (oczywiście podstawowa [ABC2])
-Wi-Fi
-wejście na słuchawki
-w miarę szybki sotf - żeby nie mulił za bardzo
-Aparat co najmniej 3,2Mpix - żeby robił w miarę przyzwoite fotki - i miał tryb Macro (fotografuję dużo textu)
-sekwencje wideo 30 klatek na sekundę lub więcej
-radio
-lampa błyskowa (latarka)
+telefon chcę NOWY
+cena jak najtaniej (ale nie więcej niż 1000 zł)
=fajnie by było jakby posiadał czujnik ruchu (akcelometr), ale niekoniecznie
=fajnie gdyby miał 3G, ale niekoniecznie
=fajnie by też było, gdyby miał kamerę wideo-rozmów, ale też niekoniecznie
3. Czy w Symbianie można ustawiać parametry tony wysokie/niskie w głośniku rozmów? Może jest jakiś program do zmiany?
4. Czym się różnią S60, S70 itd.? Czy aplikacje z S60 zadziałają na S70? Czy może na każdym Symbianie działają wszystkie?
5. Czy mogę sobie wgrać do tela z fabrycznym S60 np. S70?
6. Czy można ustawić spację na klawisz [#], tak jak to jest w SE?
7. Czy będą działać gry/aplikacja (java) *.jar? Może jest jakiś emulator? Czy można grać w owe gry .jar przez Bluetooth? (Czasem nie ma co robić pół dnia w pracy, wiem gram sobie z kumplami)
8. Czy można zmniejszyć czcionkę SMS w Symbianie podczas pisania?
9. Czy można zmniejszać podświetlenie wyświetlacza np. z 100% do 10%?
10. Czy z Symbianem jest bardzo rozbudowany? Można ustawiać/zmieniać dużo rzeczy (tła, kolor czcionki, dźwięk, różne funckje itp)? Czy platforma nie jest aż tak bardzo rozbudowana?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi kod emotikony: :) Pzdr.
ziomek Jaki OS? Symbian czy inny? Pytania początkującego. Napisany: 08 Mar 2010 03:26   Postaw piwo autorowi tego posta

1.Myślę że warto ,wydaje mi się że lepszy jest symbian najlepiej s60v5 .
2.Myślę że jeśli chodzi o telefon to z nowszych możesz wziąć coś muzycznego np: 5800 lub SE satio zawsze jest też omnia hd .
3.Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia nie bawiłem się tym .
4.Co to za s70 nie słyszałem ja znam jeden podział s60v1/v2 s60v3 i s60v5 możliwe że jestem nie douczony ale szczerze to s70 nie wiem o co kaman co do s60 to raczej nie pójdą ci gry z s60v1/v2 na np s60v3 .
5.Symbiana się nie wgrywa
6.Są programy do mapowania klawiszy
7.tak tak i jeszcze raz tak są gry na bt i jarki się instalują
8.Też o ile wiem jest do tego program
9.Jasne też są do tego programy np:battery extender
10.Sam symbian to magia a to czy jest rozbudowany zależy od jego pana dzięki aplikacją na symbiana możesz wszystko ulepszać swój telefon patche modyfikacje super gry itp .

pablo19_1f Jaki OS? Symbian czy inny? Pytania początkującego. Napisany: 09 Mar 2010 04:01   Postaw piwo autorowi tego posta

ja moge polecic swoj model. jest to 5630XM. muzyczny-wejscie na zwykle sluchawki, standardowa budowa, klawisze wygodne. szybki (procek 600MHz), 128MB ram, wiec soft chodzi plynnie, system s60v3 z FeaturePack 2, ogolnie ma wszystko, co wymieniles, ale...

aparat 3.2Mpix, jednak nie ma macro (brak auto focusa) , aczkolwiek na zdjeciu pelnej kartki A4 mozna bezproblemowo odczytac tekst. lampa blyskowa jest (diodowa), jednak dzialajacej aplikacji "latarki" nie znalazlem.

za to z rzeczy "niekoniecznych" ma 3G i wideorozmowy

cena nowego, pelna gwarancja, bez simlocka w internecie okolo 550zl
Learni Jaki OS? Symbian czy inny? Pytania początkującego. Napisany: 13 Mar 2010 06:58   Postaw piwo autorowi tego posta
Zdecydowałem się na model N79. Pytanie do użytkowników, jak jest z jakością rozmów? Dźwięk nie jest przytłumiony albo coś?
Raziell Jaki OS? Symbian czy inny? Pytania początkującego. Napisany: 13 Mar 2010 10:50   Postaw piwo autorowi tego posta

Ku przestrodze:
Sprzedałem dwa dni temu N97 - ten telefon to jedna wielka pomyłka najgorszy telefon Noki jaki posiadałem. Skala 1 do 10
Jakość rozmów OK - 9
Dotyk ma wiele do życzenia - 7
Prędkość pracy - 5 z efektami kastora -2
Głośniki (tragedia) - 4

Wady:
Bardzo słabe głośniki
Telefon bardzo wolny
Brak klawiatury wirtualnej jak w 5800 (a by się przydała)
Zbyt mała partycja C (wieczny brak miejsca)
Brak akceleratora grafiki 3D
Dotyk niedopracowany
Klawisz odblokowania lubi odpaść (bardzo częsta przypadłość)
Telefon bardzo delikatny
Trzeszcząca pokrywa baterii
Jest tego więcej ale szkoda pisać

Zalety:
Wspaniały wyświetlacz
Bardzo ładny wygląd
Bardzo dobra i naprawdę funkcjonalna klawiatura QWERTY
Nowinka przy otwierani klawiatury - bardzo dobrze wykonane

Reasumując jest to tuning 5800 i w żadnym wypadku nie jest wart swojej ceny. Przed N97 posiadałem N95-8 przez dwa lata i była to najlepsza Nokia jaką miałem. Strasznie się zawiodłem na Noki dlatego też przeszegłem na IP -32 GB.
ziomek Jaki OS? Symbian czy inny? Pytania początkującego. Napisany: 13 Mar 2010 11:09   Postaw piwo autorowi tego posta

learni mówił o N79

Raziell Jaki OS? Symbian czy inny? Pytania początkującego. Napisany: 13 Mar 2010 11:33   Postaw piwo autorowi tego posta

ziomekthebest napisał/a:
  • learni mówił o N79

Pisał - wiem ja piszę o N97