Autor Wiadomość
Laki1231 Jeszcze Symbian nie zginął. Nokia 803 następczynią N8? Napisany: 15 Gru 2011 01:51 Jeszcze Symbian nie zginął. Nokia 803 następczynią N8?   Postaw piwo autorowi tego posta

Piwa: 20/6

Wydawać by się mogło, że po premierze Lumii czy wcześniej N9 z MeeGo nowe modele z Symbianem nie ujrzą światła dziennego. Tymczasem właśnie pojawiły się pierwsze informacje o Nokii 803, nazywanej następczynią modelu N8.

Według serwisu PocketNow telefon miałby mieć nietypową jak na urządzenie z Symbianem rozdzielczość ekranu (3,5-calowego) 800 x 480, gigahercowy procesor, 512 MB RAM-u i aparat o nieznanych jeszcze parametrach, ale z dużą (fizycznie) matrycą. Niekoniecznie oznacza to rozdzielczość większą niż 12 Mpix, jak w N8. Nie zabraknie też wsparcia dla NFC, DLNA czy złącza HDMI.

Potwierdzenie tych danych mogłoby oznaczać, że Finom zależy na stworzeniu świetnego telefonu-aparatu. Symbian (w wersji Belle?) fotografom amatorom nie powinien przeszkadzać. O poważnym potraktowaniu kwestii zdjęć świadczy chociażby zgrubienie na wysokości obiektywu – lepsza optyka wymaga większej ilości miejsca. Może to oznaka obecności zoomu optycznego?

Wszystko ma się wyjaśnić w drugim kwartale 2012, kiedy odbędzie się premiera. Nokia 803 zapowiada się ciekawie, a nieco przestarzały system operacyjny nie każdemu musi przeszkadzać. Aparat z N8 jest świetny, a gdyby dodać do tego zoom optyczny, wyszedłby z tego interesujący, choć mimo wszystko dość niszowy produkt.

Źródło: komorkomania.pl
elfisher Jeszcze Symbian nie zginął. Nokia 803 następczynią N8? Napisany: 15 Gru 2011 03:22   Postaw piwo autorowi tego posta

jak dla mnie bomba. zapowiada sie swietny smartfon, moze wyjdze juz z nowszym symbianem? carla nastepna, tak?

Laki1231 Jeszcze Symbian nie zginął. Nokia 803 następczynią N8? Napisany: 15 Gru 2011 03:23   Postaw piwo autorowi tego posta

Tal ale mały ekran ma być 3.5 mam nadzieje, że to zmienią....

chucky Jeszcze Symbian nie zginął. Nokia 803 następczynią N8? Napisany: 15 Gru 2011 04:21   Postaw piwo autorowi tego posta

Może dla jednych 3.5 cala to mało jeśli ma się łapy jak u goryla to może być problem z obsługą dotykiem ale dla przeciętnej osoby może być w sam raz i rozdzielczość wyświetlacza prawdopodobnie wzrośnie z 360x640 do 480x800.

Laki1231 Jeszcze Symbian nie zginął. Nokia 803 następczynią N8? Napisany: 15 Gru 2011 04:24   Postaw piwo autorowi tego posta

chucky, nie mam łap kod emotikony: xD ale 3,8 by mógłbyć

elfisher Jeszcze Symbian nie zginął. Nokia 803 następczynią N8? Napisany: 15 Gru 2011 06:02   Postaw piwo autorowi tego posta

Laki1231, a jaka jest roznica miedzy 3.5 a 3.8? 3.5 jak najbardziej wystarcza, mam tyle u siebie i powiem ci ze to idealna wielkosc. na tyle duza, ze wszystko czytelnie widac, i na tyle mala ze telefon utrzymuje rozmiary telefonu.

Laki1231 Jeszcze Symbian nie zginął. Nokia 803 następczynią N8? Napisany: 15 Gru 2011 06:13   Postaw piwo autorowi tego posta

Nie duża ale przyjemniej się używa tel odrazu... dla mnie za mało jest 3.5

Harmattan Jeszcze Symbian nie zginął. Nokia 803 następczynią N8? Napisany: 15 Gru 2011 06:37   Postaw piwo autorowi tego posta

Piwa: 1/2
Dla mnie również 3.5 to za mało, a nie mam jakiś szczególnie wielkich łap kod emotikony: ;D . 3,8 znacznie lepiej wygląda. Ładnie się zapowiada ta nokia kod emotikony: ;D

bartek50003 Jeszcze Symbian nie zginął. Nokia 803 następczynią N8? Napisany: 15 Gru 2011 06:51   Postaw piwo autorowi tego posta

Otrzymał 1 piw(a)
chucky, Jeśli powiększyliby ekran, to smartfon zmieniłby ten swój Nokiowski, wąski styl (którzy niektórzy wolą) na coś wielgachnego jak w HTC HD2. A samo powiększenie rozdzielczości mi bardzo odpowiada.
Laki1231 Jeszcze Symbian nie zginął. Nokia 803 następczynią N8? Napisany: 15 Gru 2011 07:32   Postaw piwo autorowi tego posta

bartek50003, nie nokiowski bo x7 i e7 ma 4cale.

chucky Jeszcze Symbian nie zginął. Nokia 803 następczynią N8? Napisany: 15 Gru 2011 07:45   Postaw piwo autorowi tego posta

Laki1231, ale w proporcji 16:9 tak jak wszystkie zresztą wyświetlacze w telefonach z S^3

xJAmaTOx Jeszcze Symbian nie zginął. Nokia 803 następczynią N8? Napisany: 09 Lut 2012 04:29 Nokia 803 z najlepszym aparatem fotograficznym w historii?   Postaw piwo autorowi tego posta

Otrzymał 1 piw(a)
Nokia szykuje jeden z ostatnich smartfonów z systemem Symbian. Jest jednak na co czekać.

Według niepotwierdzonych informacji, urządzenie o nazwie Nokia 803 ma posiadać największą (fizycznie) matrycę CMOS, jaka kiedykolwiek trafiła do smartfona. To oznacza, że Nokia 803 będzie mieć jeszcze większy czujnik, niż model N8 (1/1.83″), co w połączeniu z optyką Carla Zeissa może dać zdecydowanie najlepszy aparat fotograficzny w historii telefonów komórkowych.

Oprócz tego, model 803 ma posiadać 4-calowy ekran dotykowy AMOLED ClearBlack, wyjście HDMI, gniazdo kart microSIM oraz układ Near Field Communication. Nad całością ma czuwać najnowsza wersja Symbiana - Nokia Belle.

źródło: android.com.pl