Temat Zamknięty przez: Jack
Autor Wiadomość
panmistrz [N95] Nie włącza się Napisany: 26 Wrz 2010 07:02 [N95] Nie włącza się   Postaw piwo autorowi tego posta

Witam, mam Nokię N95.
Miałem soft 20.0.015 o ile mnie pamięć nie myli, był on po angielsku, stamtąd jest też telefon. Wczoraj zrobiłem w nim kopię zapasową (kontakty, wiadomości, dane z pamięci telefonu, notatki) przez PC Suite. Następnie zmieniłem w mojej Nokii poprzez NSS product code na EURO 3 (0534852), wszystko było ok, wyjąłem kartę pamięci i rozpocząłem wgrywanie softa 30.0.002 ze zmienionym już product code przez Nokia Software Updater. Wszystko przebiegło bez żadnych problemów, telefon chodził bardzo szybko, złamałem go HelloOX2, następnie sformatowałem kartę pamięci. Następnie przystąpiłem do przywrócenia kopii zapasowej przez PC Suite, interesowały mnie tylko kontakty. Wyskoczyło mi ostrzeżenie o niezgodności języków telefonu, jednak myślałem że wszystko ok bo chodzi mi tylko o te 50 numerów z kontaktów. Kontakty wgrywały się dość szybko, jednak na 59% się zatrzymało, po 30minutach i kliknięciu anuluj PC Suite nie reagował, odpiąłem więc kabel i zamknąłem program, telefon nie reagował, przy włączaniu jest napis Nokia, muzyczka i tekst " Włączenie telefonu nie powiodło się. Skontaktuj się ze sprzedawcą.". Więc telefon padł, J.A.F nie działa na moim kompie, więc przystąpiłem do zabawy z Phoenixem, zgrałem paczkę Major (soft 35.0.002, najnowszy i taki co był), po wybraniu Product Code, zaznaczenie "Dead USB flashing", podpięciu kabla, włączeniu telefonu przy pokazaniu się "Press phone's power button" niestety flashowanie nie idzie dalej, próbowałem 10razy.
EDIT:Po 5 minutach czekania pojawia się informacja:
"ERROR: Failed to set phone to flashmode
All operations completed
Product flashing failed."
Mam nadzieję, że uniknę serwisu i proszę o porady.
ziomek [N95] Nie włącza się Napisany: 26 Wrz 2010 07:13   Postaw piwo autorowi tego posta

hmmm przekombinowałeś , " Włączenie telefonu nie powiodło się. Skontaktuj się ze sprzedawcą." wygląda na to że soft wgrał się dobrze tyle że ni działa odpowiednio tutaj nawet hard format nie pomoże . spróbuj wgrac jeszcze inną paczke phoenixem jak ci nie będzie szło to chyba serwis pozostaje niewiem

Autor postu otrzymał pochwałę.
panmistrz [N95] Nie włącza się Napisany: 26 Wrz 2010 07:15   Postaw piwo autorowi tego posta

No soft się wgrał dobrze, bo wszystko elegancko chodziło do czasu przywracania tych kontaktów, telefon chodził tak szybko że osłupiałem, no ale cóż, próbuję dalej, jeszcze po tych 5 minutach pojawia się w osobnym okienku napis:
"The flashing failed. Do you like to retry the flashing?

HRESULT 0x8401f141 (-2080247487)

Flash: Boot rom was not detected after phone boot up. Unable to start flashing. "
Popróbuję jeszcze pare razy, jak nie spróbuję inną paczką, dalej czekam na porady.
ziomek [N95] Nie włącza się Napisany: 26 Wrz 2010 07:59   Postaw piwo autorowi tego posta

jakby to przeanalizowac jeszcze raz to skoro mówisz że telefon chodził do czasu przywracania kopi to może jednak hard reset zadziała i wywali to co wgrała kopia i telefon zacznie chodzić . tylko wydaje mi się że nie potrzebnie próbowałeś go flashować na nowo .

panmistrz [N95] Nie włącza się Napisany: 26 Wrz 2010 10:00   Postaw piwo autorowi tego posta

Tak też się stało, udał się hard reset za 3 razem, wyjąłem też kartę.
Wszystko jest ok, lecz mam 1 problem- czy mogę jakoś wyjąć te kontakty z tej kopii zapasowej, a następnie wpisać je w komórkę? Są one dla mnie ważne, a nie mam ich skąd wziąć. Czy jest taka możliwość?
ziomek [N95] Nie włącza się Napisany: 26 Wrz 2010 10:02   Postaw piwo autorowi tego posta

hmmm może skopiowałes je na karte sim ???

panmistrz [N95] Nie włącza się Napisany: 26 Wrz 2010 10:09   Postaw piwo autorowi tego posta

Niestety nie, były one zapisane na pamięci telefonu. Czy mogę te kontakty jakoś wyjąć z tej kopii zapasowej? Bo niestety nie widzę innej możliwości. Chyba, że spróbuję jeszcze raz wgrać tą kopię, no ale to już chyba będzie zbyt ryzykowne.
ziomek [N95] Nie włącza się Napisany: 26 Wrz 2010 10:17   Postaw piwo autorowi tego posta

ja ci nie powiem czy da się wyjąć ale raczej nie . możesz spróbować ale nie obiecuje że ci się uda .

panmistrz [N95] Nie włącza się Napisany: 26 Wrz 2010 10:18   Postaw piwo autorowi tego posta

Już jest ok, wystarczyło otworzyć plik kopii zapasowej notatnikiem i wszystko jest ładnie wypisane kod emotikony: :] Łap pochwałę, a temat do zamknięcia. I tak, zanim spowrotem wgram wszystkie rzeczy i programy, zejdzie kilka dni, ale najgorsze mam za sobą, pozdrawiam! kod emotikony: :clap:

Zamykam // Jackson