Temat Zamknięty przez: Casaya
Autor Wiadomość
endrjuldz [N96] Błąd karty SIM po aktualizacji Napisany: 12 Mar 2011 04:40 [N96] Błąd karty SIM po aktualizacji   Postaw piwo autorowi tego posta
Witam.

Od kilku dni jestem nowym posiadaczem N96 (używana). Telefon od razu po zakupie przeszedł HR, i aktualizację przez 'autoaktualizację w telefonie' do 30.033 (w. niest. 30.033.098.1)

Nie wiem czy problemy które mam obecnie były przed aktualizacją, więc nie mogę wywnioskować czy są to błędy softu czy samego telefonu.

Mianowicie...

Przy próbie zapisania kontaktu na karcie SIM, wyskakuje mi błąd:

A następnie wyskakuje komunikat:

Po czym ostatecznie kontakt nie zostaje zapisany.

Przy zapisywaniu do książki w telefonie, nie ma tego problemu.

Dodam jeszcze, że z kartą wszystko w porządku. Na innych telefonach nie ma tego problemu.

Dodatkowo, przy wykonywaniu połączeń (bądź gdy ktoś do mnie dzwoni) telefon nie wyświetla nazwy kontaktów, i od razu odpowiadam: nie mam zdublowanych kontaktów.

Również jeśli chodzi o książkę telefoniczną, przy próbie wejścia do książki wyświetla się (czasami) błąd, którego treści niestety nie pamiętam. Przy próbie wejścia do książki podczas edycji smsa, takiego problemu nigdy nie było.

Pomijam takie małe problemy, jak zamulanie ogólne systemu (gdy od razu kupiłem, chodził płynnie-a był bardziej zaśmiecony aplikacjami niż teraz), wywala mnie z niektórych aplikacji (np. GG).

Czy są to problemy wynikające z 'walniętego' softu, czy raczej z telefonem 'mechanicznie' jest coś nie tak?
Jeśli soft, to wizyta w serwisie rozwiąże problem, czy samemu dam radę to zrobić (mając zwykły kabel USB)?

Pozdrawiam,
Andrzej
Meler [N96] Błąd karty SIM po aktualizacji Napisany: 12 Mar 2011 04:46   Postaw piwo autorowi tego posta

Radzę wgrać jeszcze raz soft Phoenixem lub Jafem. Aktualizacja poprzez nsu nie jest za dobra. Potrzebne instrukcje znajdziesz w dziale Poradniki.
endrjuldz [N96] Błąd karty SIM po aktualizacji Napisany: 12 Mar 2011 05:11   Postaw piwo autorowi tego posta
Dzięki wielkie za odpowiedź.

Phoenix już się ściąga.

Tylko jeszcze 2 pytania odnośnie aktualizacji Phoenixem.

1. Czy muszę mieć swoją 'paczkę' z softem, czy program pobierze go z internetu? Jeśli tak to skąd mogę je pobrać?

2. I warto instalować 30.033, czy lepiej zrobić downgrade do jakiejś stabilniejszej wersji?
chucky [N96] Błąd karty SIM po aktualizacji Napisany: 12 Mar 2011 05:14   Postaw piwo autorowi tego posta

2. downgrade jest bardzo ryzykowny, zwłaszcza gdy robisz go w domu, dlatego wgranie jeszcze raz v30 będzie najlepszym rozwiązaniem, a softa możesz ściągnąć z www.blue-nokia.com lub Phoenix-em też można ściągnąć softa, najnowszy soft do n96 to 30.101

endrjuldz [N96] Błąd karty SIM po aktualizacji Napisany: 12 Mar 2011 05:19   Postaw piwo autorowi tego posta
Ok. Dam znać jak się z tym uporam kod emotikony: ;)

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.
Laki1231 [N96] Błąd karty SIM po aktualizacji Napisany: 12 Mar 2011 05:47   Postaw piwo autorowi tego posta

Piwa: 20/6
Paczkę musisz mieć z blue-nokia.com nie zaniżaj w tym tel softa bo będzie brick taki sam problem był z n81 która wysiadała przy wgraniu zwykłego softa.

Meler [N96] Błąd karty SIM po aktualizacji Napisany: 12 Mar 2011 05:56   Postaw piwo autorowi tego posta

Soft możesz pobrać także poprzez program navifirm. Waży on wtedy o wiele mniej.
Laki1231 [N96] Błąd karty SIM po aktualizacji Napisany: 12 Mar 2011 06:06   Postaw piwo autorowi tego posta

Meler, tak ale później będzie pisał, że mu nie wykrywa softa więc jak robi pierwszy raz lepiej blue-nokia.

endrjuldz [N96] Błąd karty SIM po aktualizacji Napisany: 13 Mar 2011 12:32   Postaw piwo autorowi tego posta
Witajcie.

Aktualizacja poszła pomyślnie, wszystko jest OK. I z tego co na szybko zauważyłem, błędów nie ma jak były na poprzednim.

Jednakże, nie mam języka polskiego ;/

Product Code jaki wybrałem to 0543716 Euro 2-Warm Titanium.

Oprócz tego miałem dostępny jeszcze 0567000 Euro 2 Black

Wybrałem zły PC, czy muszę ściągnąć inną paczkę z softem?
Meler [N96] Błąd karty SIM po aktualizacji Napisany: 13 Mar 2011 12:40   Postaw piwo autorowi tego posta

tak wybrałeś zły. Ściągnij paczkę z softem z blue-nokia.com . Podczas procesu wgrywania wybierz pc z dopiskiem Euro3 a nie 2. Jeśli w paczce nie ma takiego pc sprawdź w programie Navifirm czy tam jest dostępne
Laki1231 [N96] Błąd karty SIM po aktualizacji Napisany: 13 Mar 2011 12:44   Postaw piwo autorowi tego posta

Paczka z dopiskiem EMEA lub EURO.

endrjuldz [N96] Błąd karty SIM po aktualizacji Napisany: 13 Mar 2011 01:16   Postaw piwo autorowi tego posta
Niestety nie ma ani na bluenokia ani przez navifirm mojej wersji PC (mam 0543717) ;/
1 2 3 4 5 6 7 »