Autor Wiadomość
luqi345 [N97] Kilka pytań odnośnie instalacji zhackowanego OS Napisany: 05 Lut 2012 12:58 [N97] Kilka pytań odnośnie instalacji zhackowanego OS   Postaw piwo autorowi tego posta
Witam!

Jestem tu nowy, więc proszę o wyrozumiałość kod emotikony: ;) .
Od paru tygodni jestem posiadaczem Nokii N97. Jest to pierwszy telefon z systemem operacyjnym z którym mam styczność "na stałe". Wcześniej miałem telefony z software'ami, gdzie w ich tematyce jestem akurat trochę zorientowany (instalowałem parę razy od nowa soft, zdejmowałem SL itd.) natomiast w temacie Symbianów i innych OS-ów jestem zielony. Co do mojej Nokii podjąłem decyzję o instalacji zhackowanego OS (aktualnie mam wersję 22.0.110) ze względu na problemy z certyfikatami. Z tego względu mam kilka pytań i wątpliwości odnośnie tej operacji:
1. Czy jest możliwość zrobienia backupu, który obejmowałby przywrócenie wszelkich aplikacji i ustawień w nowo zainstalowanym systemie? Jeżeli nie to co w takim razie typowy backup obejmuje?
2. Czy przy instalacji systemu formatowaniu ulega pamięć masowa?
3. Czy jest możliwość aktualizacji zhackowanego OS?
4. Czy kod zabezpieczający zostanie wyzerowany?
5. Czy system zhackowany jakoś zasadniczo się różni od oryginalnego?
6. Czy gdy zainstaluję OS skończą się problemy z certyfikatami?
7. Co może pójść nie tak przy takiej operacji i czy jest możliwość bezpowrotnego "położenia" telefonu?
8. Ile trwa taka operacja?
Casaya [N97] Kilka pytań odnośnie instalacji zhackowanego OS Napisany: 05 Lut 2012 02:01   Postaw piwo autorowi tego posta

Piwa: 4/16
1.Jest ,mozliwosc.Wejdz w pamiec telefonu lub pamiec masowa.w jej opcje i bedzie formatuj lub zrób kopie zapasowa i wrazie czego robisz back up...

2.przy instalacji nowego systemu poprzez Jaf,phoenix czy NSU nie podlega formatowaniu pamiec masowachyba ze jest wbudowana.jesli karta pamieci to z pewnoscia nie podlega.

3.jest mozliwosc bo to wciaz ten sam system operacyjny.Pamietaj tylko ze jak masz telefon na gwarancji to najlepiej wgrac najnowszy soft i hacknac.i wtedy nie ma potrzeby aktualizowac softa.Telefon na gwarancji i hackniety traci gwarancje w serwisie.Chyba ze nie bedziesz robic aktualizacji softa i przed oddaniem do serwisu zrobisz Hard Reset kodem *#7370# i format karty pamieci i bedzie ok.

4.po formacie bedzie wyzerowany do standardowego.

5.Rózni sie tym ze nie musisz podpisywac aplikacji certyfikatem który itak juz nigdzie nie wyrobisz.takze roznica jest w tym ze na shackowane telefony mozesz instalowac modyfikacje pod twoj model telefonu.Jesli wgrywasz gotowy przerobiony soft zwany CFW ( custom firmware) to autoamtycznie telefon jest zhackowany.

6.Problem z certyfikatami sonczy sie jak zainstalujesz modyfikowany soft zwany CFW lub gdy zlamiesz system ta metoda
http://symbiane.pl/metoda...er=&start=0
lub ta
http://symbiane.pl/trend-...011-vt29174.htm

7.Nic niemoze pójsc nie tak jesli podazasz za poradnikiem.Nigdy nie wgrywaj nizszego softa niz masz.Sprawdz kodem *#0000#

8.Opreacja lamania systemu dla doswiadczonego "gracza" trwa kilka chwil.Zalezy jaka metoda.jesli wgraniem softa z plikiem hackujacym metoda JAF lub Phoenix dostepna tutaj
Odpowiedź na Twoje pytanie znajduje się w dziale hacked symbian
trwa kilka do 10 minut.
jelsi metoda z powyzszych linków to nie ma ustalonego czasu.Wszystko zalezy od ciebie jak sprytny jestes...

wszystko wyjasnione??

Autor postu otrzymał pochwałę.
pio075 [N97] Kilka pytań odnośnie instalacji zhackowanego OS Napisany: 05 Lut 2012 10:12   Postaw piwo autorowi tego posta

Otrzymał 1 piw(a)
Rozdzielmy dwie rzeczy soft modyfikowany (CFW) i zwykły zhackowany.
W przypadku pierwszego zmiany idą o wiele dalej niż dodanie instalserver i zainstalowanie Rompatchera. Jeśli chodzi o CFW to tutaj mamy więcej zmian. Zazwyczaj są to zmiany w wyglądzie, łatki usprawniające działanie, czasem dodane nowe funkcje generalnie zmian jest dużo więcej.
W przypadku wgrywania CFW zapomnij o Backupie (zrób tylko kopie kontaktów na karcie SIM) - często po przywróceniu pojawiają się błędy i całość jakoś nie bardzo chce działać kod emotikony: ;) Przy CFW łatwiej jest też się wkopać bo można trafić na soft stworzony pod inny PC (szczególnie w przypadku N97 - większość softu tworzą włosi) i wgrać sobie numerek wyżej który dla Polski nie jest przewidziany - gdybyś chciał wtedy wrócić do starego softu będzie problem bo nie można zrobić downgrade'u. W drugim przypadku modyfikacja sprowadza się własnie do dodania wcześniej wspomnianego pliku i aplikacji, w takim przypadku możesz robić backupy, trudno tez cokolwiek zepsuć - jedyne co możesz narozrabiać to wgranie niższego softa - łatwo zrobić sobie cegiełkę.

Odpowiadając na pytania:
Ad.1 Można, ale jeśli myślisz o CFW to radzę zrobić tylko kopię kontaktów
Ad.2 Zawsze przed wgraniem CFW trzeba zrobić HR więc pamięć masowa ulegnie formatowi.
Ad.3 Można aktualizować ale najczęściej przy aktualizacji CFW robi się straszny bałagan i będziesz musiał wgrywać jeszcze raz Jaf'em kod emotikony: ;) Poza tym Jeśli CFW będzie miało inny PC niż twój telefon to aktualizując przez Ovi lub z poziomu telefonu narażasz się na utratę gwarancji.
Ad.4 Tak refurb go wyzeruje.
Ad.5 Zhackowany nie różni się niczym poza brakiem konieczności podpisywania aplikacji. CFW zazwyczaj przynosi spore zmiany.
Ad.6 Gdy zrobisz hacka albo wgrasz CFW system przestanie prosić o certyfikaty.
Ad.7 Najwięksym problemem jest wgranie niższego softa niż aktualnie posiadany - kończy się to zwykle wizytą w serwisie. Poza tym jak juz wspominałem czasem można się wkopać wgrywając za wysoki soft i odcinając sobie drogę do powrotu do oryginalnego softa. Poza tym pamiętaj żeby przed wgrywaniem bateria była naładowana i upewnij się że masz stabilny system w komputerze - wtedy wszystko pójdzie gładko.
Ad.8 OK 5min w twoim przypadku będzie pewnie z 15 bo za pierwszym razem będziesz wszystko sprawdzał po 3x żeby nic nie zepsuć kod emotikony: :D
Autor postu otrzymał pochwałę.
luqi345 [N97] Kilka pytań odnośnie instalacji zhackowanego OS Napisany: 05 Lut 2012 10:44   Postaw piwo autorowi tego posta
Ok wszystko jasne, tylko jeszcze jedno zasadnicze pytanie dla pewności - uważać z wyższymi wersjami i nie instalować niższych? kod emotikony: ;) . Czyli w takim razie tą samą będzie najbezpieczniej?

BTW. Są w ogóle jakieś wyższe wersje od mojej, które były oczywiście oficjalne dostępne w Polsce? Mam 22.0.110.001.01
pio075 [N97] Kilka pytań odnośnie instalacji zhackowanego OS Napisany: 05 Lut 2012 11:03   Postaw piwo autorowi tego posta

Otrzymał 1 piw(a)
Wróć cofam pytanie kod emotikony: ;) Zapomniałem że Mini nie ma softu v20 kod emotikony: :)

Tak masz najnowszy soft i pod taki (dokładnie to pod v22.0.110) musisz szukać modyfikowanych softów.
luqi345 [N97] Kilka pytań odnośnie instalacji zhackowanego OS Napisany: 05 Lut 2012 12:27   Postaw piwo autorowi tego posta
A czy to, że nie znam kodu zabezpieczającego jest jakimś problemem?
Laki1231 [N97] Kilka pytań odnośnie instalacji zhackowanego OS Napisany: 05 Lut 2012 12:32   Postaw piwo autorowi tego posta

Piwa: 20/6
luqi345, nie jest, a po wgraniu softa jafem z factory set kod jest ustawiany na 0000 lub 12345

sadam81 [N97] Kilka pytań odnośnie instalacji zhackowanego OS Napisany: 05 Lut 2012 12:36   Postaw piwo autorowi tego posta

Otrzymał 1 piw(a)
Kod zabezpieczający odzyskasz wgrywając softa w trybie Factory Set.
Zeruje się wtedy do standardowego: 12345

luqi345 [N97] Kilka pytań odnośnie instalacji zhackowanego OS Napisany: 05 Lut 2012 01:42   Postaw piwo autorowi tego posta
Ściągnąłem plik hackujący do mojego modelu i wkleiłem do folderu z pobranym softem, problem w tym, że się nie podmienił, bo różnią się nazwą - co zrobić? Zmienić nazwę na taką samą jak oryginalny plik dostarczony z softem czy wywalić oryginał, a nazwy hackującego nie zmieniać? Screen:
Laki1231 [N97] Kilka pytań odnośnie instalacji zhackowanego OS Napisany: 05 Lut 2012 01:58   Postaw piwo autorowi tego posta

Piwa: 20/6
Zmienić nazwę. Albo zostawić i w programie którym będziesz robił go podmienić po prostu.

luqi345 [N97] Kilka pytań odnośnie instalacji zhackowanego OS Napisany: 05 Lut 2012 02:00   Postaw piwo autorowi tego posta
Ok, wszystko chyba już ściągnąłem, jutro się za to zabieram bo dziś zbytnio nie mam czasu, dziękuję za pomoc, napiszę potem czy się udało czy nie kod emotikony: ;)

EDIT: Udało się, wszystko gra kod emotikony: ;)