Autor Wiadomość
krichna334 Nawigacja bez kosztów Napisany: 12 Wrz 2010 12:34 Nawigacja bez kosztów   Postaw piwo autorowi tego posta
Witam, szukam nawigacji na nokie 5800, która by działała i nie pobierała żadnych danych,
wbudowana (ovi) przy opcji samej satelity GPS zamula i nie może znaleźć sygnału
chucky Nawigacja bez kosztów Napisany: 12 Wrz 2010 01:12   Postaw piwo autorowi tego posta

krichna334, żeby nawigacja nie pobierała kasy musisz wyłączyć wspomaganie a-gps, a nawigacje to polecam Garmina

krichna334 Nawigacja bez kosztów Napisany: 12 Wrz 2010 03:41   Postaw piwo autorowi tego posta
wyłącztłem a-gps, ale chodzi mi o to, że wtedy gps nie moze znalezc sygnalu,
mozesz dac link do garmina ?
miechu Nawigacja bez kosztów Napisany: 12 Wrz 2010 03:46   Postaw piwo autorowi tego posta

http://symbiane.pl/garmin...er=&start=0

Tutaj masz fajnie wszystko opisane przez Jacksona. Nie może znaleźć bo nie może i nic z tym nie zrobisz. Mnie osobiście przez Garmina szybciej wszystko śmiga niż przez Ovi maps, a jeżeli chcesz mieć 100% darmo to nie zrobisz nic. Jest jeszcze taka możliwość jednorazowej opłaty (nie pamiętam jak to się nazywa) i wtedy od razu Ci wyszukuje Twoją pozycję, ale za każdym razem gdy włączasz GPSa musisz zapłacić te parę groszy dla swojej kochanej sieci. Poza tym zauważyłem (nie wiem czy to prawda czy mit - piszę o własnych obserwacjach), że im częściej używasz tym lepiej śmiga a im rzadziej tym gorzej kod emotikony: :D No i przeszkodą są czasem ciemne chmury i średnio zagęszczony "lasek".
Koli96 Nawigacja bez kosztów Napisany: 12 Wrz 2010 04:49   Postaw piwo autorowi tego posta
http://symbiane.pl/ovi-maps-na-5800-vt16010.htm - Tutaj masz poradnik, jak zrobić, żeby Ovi było CAŁKOWICIE za darmo.
miechu Nawigacja bez kosztów Napisany: 12 Wrz 2010 04:54   Postaw piwo autorowi tego posta

Koli96 nieważne jak ustawisz Ovi JEST CAŁKOWICIE ZA DARMO -.-
poza tym Garmin Mobile XT dużo lepszy jest
KAPRYS Nawigacja bez kosztów Napisany: 12 Wrz 2010 06:20   Postaw piwo autorowi tego posta
miechu napisał/a:
  • Koli96 nieważne jak ustawisz Ovi JEST CAŁKOWICIE ZA DARMO -.-
    poza tym Garmin Mobile XT dużo lepszy jest

Otóż to że jest istotne by zrobić kilka rzeczy. Poza tym, Ovi mapy się nie ustawia by była 'za darmo'. Wystarczy nie zezwolić jej na dostęp do internetu. A-gps to nieco inna bajka i ta opcja jest w ustawieniach telefonu, nie ovi. Same mapy bez wgranych map zachowują się jak google mapy, czyli na bieżąco dociągają z internetu. By do tego nie dopuścić, dogrywamy mapy za pomocą pakietu Ovi Suite lub Map Loaderem. I tyle.

A oprócz Garmina jest jeszcze Sygic mobile.

Garniak ścina, sygic i ovi są płynne, ale to garniak jest bardziej szczegółowy i lepiej prowadzi. Wg mnie, rzecz jasna.

miechu Nawigacja bez kosztów Napisany: 12 Wrz 2010 07:59   Postaw piwo autorowi tego posta

Wydawało mi się, że fabryczne ustawienia a propos połączenia z internetem GPRS i w ogóle płatnymi połączeniami są coś w stylu "zawsze pytaj". U mnie tak było dlatego tak też myślałem, ale znam jeszcze 3 osoby, które mają ten telefon i prosiły mnie, żebym ustawił tak, żeby wcale nie pytał o połączenia, po prostu nigdy nie łączył. Dlatego myślę, że tak na prawdę nie trzeba nic ustawiać, jeżeli nie denerwuje Cie to wieczne pytanie po prostu odrzucasz i masz tak czy inaczej za darmo. Chyba, że jest inaczej w innych telefonach lub gdy apart kupujesz od sieci.

@edit
chyba, że chodziło o to, że użytkownik może sam sobie zaszkodzić ustawiając wszystko na coś w stylu "połącz bez pytania" w takim razie zgadzam się w 100%
KAPRYS Nawigacja bez kosztów Napisany: 12 Wrz 2010 08:39   Postaw piwo autorowi tego posta
miechu napisał/a:
  • że im częściej używasz tym lepiej śmiga a im rzadziej tym gorzej

Jeszcze apropo tego. To nie o to chodzi. Możesz navi odpalić dopiero po tygodniu, ale w tym samym miejscu, i złapie ci szybciej niż odpalona po 2 godzinach ale 100km dalej. Jak są niewielkie różnice, to gps koreluje pozycję na podstawie ostatniego odczytu. Jeśli dane różnią się znacząco, wylicza od nowa, co trwa dłużej ;]
Co do fabrycznych ustawień to nie wiem, wystarczy zaobserwować czy przy odpalaniu navi zmienia się ikona zasięgu (u mnie pojawiają się przeciwne strzałki pod spodem) - jeśli tak, wbijasz się w ustawienia telefonu i odznaczasz a-gps w menu pozycjonowanie. Opcję 'sieć' można zostawić, nie opiera się na gprs.

miechu Nawigacja bez kosztów Napisany: 12 Wrz 2010 08:46   Postaw piwo autorowi tego posta

ok, tak też myślałem a propos tego wyszukiwania pozycji ;p