| Autor | Wiadomość | |
|---|---|---|
| waher | |
|
| Moim telefonem od 2 tygodni jest Nokia 5230. Po raz pierwszy w tedy ujrzałem system operacyjny symbian 9.4 z interfejsem 60v5. Wcześniej robiłem na Windowsie mobile chyba 6.1 I co mnie zadziwiło, są one dość podobne do siebie. Taki mix WM i softu od siemensa. Telefon ma tylko kilka klawiszy. 3 przednie, 3 boczne i 1 u góry. Wyświetlacz ma przekozacki, 640x360, 16mln kolorów. Właśnie to przesądziło o wyborze tego telefonu. Grafika wygląda zdumiewająco. Obsługuje mp4, wmv (reszty nie testowałem). Płynność 24-30fps przy full screenie. Ludzie co oglądali ten telefon twierdzą iż obraz jest bardzo płynny, ostry i ... kolorowy Teraz muzyka. odtwarza WMA, MP3, WAV, MID i pewnie jeszcze coś się znajdzie. Jakość dźwięku oceniłbym na b.dobrą. Do zestawu były dodane słuchawki. Ładnie przenoszą dźwięki, aczkolwiek mogło by być lepiej. Głośnik - cichy, porażka totalna. chrumka, plumcze itp. Ale zostałem mile zaskoczony. Telefon posiada wejście JACK ;] To oznacza iż możemy do niego podłączyć praktycznie wszystko. Aktualnie słucham właśnie radia na głośnikach Można spokojnie podłączyć swoje słuchawki i słuchać muzyki w prawdziwym sensie znaczenia tego słowa. Zastanawiałem się, jak to będzie z pisaniem sms... mamy 3 klawiatury do wyboru. alfanumeryczna, QWERTY... iii możliwość pisania ręcznego. Gry. Pod symbiana gra się ok, ale java męczy. w takich momentach brakuje mi klawiatury. A co mi się podoba? Mam swojego ulubionego C64(Frodo), GBC(meBoy), i raptem to mnie uszczęśliwia najbardziej. Telefon posiada wbudowanego A-GPS'a. Oznacza to iż jeżeli nie ma połączenia z satelitą, łączy się z stacją nadajnikową i nas namierza. Koszt to tylko transfer danych. Warto wyłączyć tą usługę. Ma HSDPA (3,6Mbps), co czyni go prawdziwym kombajnem internetowym. Wbudowany czujnik zbliżeniowy i akcelerometr (to 2 nie testowałem). Zatem jak przechylamy telefon, to obraz dostosowuje się do pozycji trzymania(poz-pion). Procesor 434Mhz, zatem simsy i aoe2CC by ruszyły Karta microSD-SDHC, do 16GB (muszę zakupić większą). Aparat 2mpix, ale... ale robi wyśmienitej jakości filmy wideo i dobrej jakości obrazy. Nie ma czym się powstydzić Wbudowana pamięć na nic nie starczy, najlepiej zostawić ją w spokoju i nie ruszać (70mb). Ma możliwość wymieniania kart pamięci (niczym cartridge w pegasusie). Bibliografia: [REKLAMA] , [REKLAMA] , nokia.pl , mgsm.pl , telepolis.pl , cardsplitter.pl |
||
| xJAmaTOx | |
|
| Ogólnie nie lubie dotyków , a wrecz nie nawidze ... ( miałem już 2 więc wiem o czym mówię :p ) Ale.. Po głębszym poznaniu tego telefonu.... troszke mi sie spodobał Z tego co tu widzę to wyświetlacz prezentje się naprawdę nieźle... Do tego jeszcze SYMBIAN 9.4 , i b. ważne jak dla mnie wejscie mini JACK A no i ten moduł-GPS ( pożyteczna rzecz )Do wad należy : słaby aparat ;/ ( no w takim telefonie , mogli sie bardziej postarać o tą część ) Brak WI-FI ( no szkoda , szkoda... wtedy naprawde by był to niezły kombajn )To chyba wszystko co moge powiedziec o tym telefonie... ogólnie prezentuje się bardzo ładnie ... ale barkuje mi tu pare żeczy ;/ Szkoda że jest też cichy , ale pozostają nam jeszcze słuchawki Podobno lepsza jest nokia 5800 .. ale nie wiem jaka jest różnica cenowa ... Pozdrawiam _________________ |
||
| adin | |
|
| Posiadałem ten telefon, niestety mnie rozczarował, jego wyświetlacz jest mało precyzyjny, jest wciskowy i to bardzo się odczuwa.. Bateria to dla mnie tragedia. Miałem okazje porównać go z samsungiem corby no i w corbym wyświetlacz działa dużo lepiej i jest dokładniejszy, a bateria trzyma koło 5 dni. Ale jeśli komuś nie przeszkadza słaba bateria, a do wyświetlacza się przyzwyczai to powinien być zadowolony |
||
| waher | |
|
| W porównaniu do I-Mate JAQ3... to czyta poezja. Chociaż brakuje mi windowsa mobile. Testowałem akcelerometr. Potwierdzam iż działa. Czujnik zbliżeniowy również. o dziwo, flash też hula aż miło popatrzeć. Wyświetlacz, jeżeli chodzi o wciskanie nie jest najlepszy, aczkolwiek da radę się przyzwyczaić. Nie jest to multi-touch. Corby ma lepszą baterie i bardziej precyzyjny wyświetlacz. Ale chyba nic poza tym. -nie posiada UMTS i HSDPA (nokia ma). -ma 256k kolorów (nokia 16mln) -rozdzielczość 240 x 320 px (2,6") , ((360 x 640 px (3,2")) -karta do 8gb (nokia do 16) -GPRS, EDGE klasa 10 (klasa 32) -GPS,AGPS Brak (nokia takowy posiada) -MIDP 2.0 (2.1) -video do 15fps (do 30) Porównałem Nokie 5230 z Samsungiem GT-S3650 Corby. Zatem zdecydowanie polecam nokie. A jest tylko bodajże 20g cięższa od Corby. Bateria... Według porównania. Corby ma o 400Mah mniej pojemności i o połowę większy czas czuwania... jak wiadomo. Coś za coś. Funkcjonalność za cenę zużycia baterii |
||
| gluto | |
|
| Siema mam nokie 5230 juz 3 tyg i się zastanawiam czy da się wymienić symbiana na anne albo bell prosze o pw | ||
| bombel201 | |
|
Wlasnie od dluzszego czasu wpadl mi ten fonik w oko Wyglada calkiem fajnie i niezle ma multimedia. Jedyne tylko co moglbym sie wahac to nad wyborem 5800 poniewaz oba modele mi sie podobaja. _________________ |
||
| Casaya | |
|
| 5800.jest lepsza wiec wymieniaj. co do wgrania anny czy belle to jedynie CFW pod najwyzszy soft (z reguły) _________________ |
||
| adam5530 | |
|
| 5800 ma lepszy aparat i ma wifi | ||
| Laki1231 | |
|
Anny i Belle nie wgrasz. Jedynie CFW upodabniające wygląd ale nie dające funkcji systemu. Woląłbym X6 lepszy dotyk niż 5800xm reszta taka sama ym może coś z androidem kupisz?_________________ |
||
| bombel201 | |
|
Nie no az na dniach nie zamierzam kupowac nowego tela Z pewnoscia jak bede mial zamiar kupic to zajrze tutaj o porady Ps: nienawidze androida. _________________ |
||
| Laki1231 | |
|
| bombel201, nie ty jeden ale symbian do gier i modyfikacji się nie nadaje bo jest tego wszystkiego mało _________________ |
||
| Podobne Tematy | |||
|---|---|---|---|
| Temat | Forum | Autor | |
Nokia OVI MapsMapy i wskazówki dojazdu czyli nawigacja |
Aplikacje | patrikos23 | |
[NOKIA] Paski na wyświetlaczu - usunięcie problemu |
Pozostałe | ppp208 | |
Aktualizacja oprogramowania poprzez Nokia Software Updater. |
Hacked Symbian/Flashing | pawelooss | |
Flashowanie telefonu za pomocą programu Nokia Care Suite |
Hacked Symbian/Flashing | Meler | |
Flashowanie martwego telefonu za pomocą Nokia Care SuiteFlashowanie martwego telefonu za pomocą Nokia Care Suite |
Hacked Symbian/Flashing | Meler | |
Nokia 5230 |
Recenzje telefonów | Laki1231 | |
Nokia 5230Problem z niektorymi plikami |
Pytania i Problemy z telefonami | Ultrasonic | |
Nokia 5230 - certyfikaty |
Pytania i Problemy z telefonami | Bosko | |
nokia 5230 simlock |
Pytania i Problemy z telefonami | kijwamwoko | |
Nokia 5230- warto? |
Porównania, opinie i wybór telefonów | Triarii | |