| Autor | Wiadomość | |
|---|---|---|
| d3spot | |
|
| Witam Kiedyś używałem Opery Mini, teraz ostatnio zauważyłem że jest też wersja Mobile... Czym te dwie przeglądarki się różnią ? Którą warto bardziej używać? Za odpowiedzi plusy |
||
| Casaya | |
|
| d3spot, warto używać pełną wersje opera. tutaj masz różnice "Główna i najistotniejsza różnica – w Operze Mobile silnik przeglądarki jest zainstalowany w telefonie a w Operze Mini na zdalnym serwerze. W Operze Mobile po wpisaniu adresu strona WWW jest pobierana bezpośrednio z serwera WWW do telefonu, tu silnik przeglądarki interpretuje pobrane dane i wyświetla stronę na ekranie. W Operze Mini żądanie pobrania strony WWW jest wysyłane do serwera Opery. Serwer pobiera i transkoduje stronę do specjalnie zaprojektowanego, oszczędnego języka danych po czym wysyła ją do przeglądarki w telefonie. Serwer pośredniczący potrafi bardzo efektywnie kompresować strony, dzięki temu Opera Mini może zaoszczędzić aż do 90% przesyłanych danych, jest więc szybka i oszczędna. Zaletą takiego sposobu działania Opery Mini jest to, że program może być znacznie mniejszy od wersji Mobile, nie potrzebuje wydajnego procesora i może pracować na wielu zupełnie różnych urządzeniach. W Operze Mobile opcjonalnie możemy włączyć funkcję Turbo, wtedy Mobile podobnie jak Mini również korzysta z pośrednictwa serwera kompresującego dane, jest to przydatna opcja jeśli korzystamy np. z Internetu w sieci komórkowej a nie z Wi-Fi." zródło:strefatell.pl _________________ Autor postu otrzymał pochwałę. |
||
| Laki1231 | |
|
| Tylko wiedz, że mini pobiera mniej transferu niż mobile. _________________ Autor postu otrzymał pochwałę. |
||
| Marq94 | |
|
| Mobile strasznie żre ram . U mnie przy dużej stronie zwija około 30-40 mb i czasami potrafi się wyłączyć . Polecam ci Mini sam korzystam teraz i jest idealnie strony bardzo szybko wchodzą : ) Pzdr. _________________ Autor postu otrzymał pochwałę. |
||
| Laki1231 | |
|
| Tylko na mini nie działają bajery typu SB na forum. _________________ Autor postu otrzymał pochwałę. |
||
| chucky | |
|
| d3spot, opera mobile nawet nie ruszy u ciebie, bo n73 ma za mało ram a opera mobile do poprawnego działania potrzebuje 30 mb ram _________________ Autor postu otrzymał pochwałę. |
||
| A.Wesker | |
|
| leo20,ruszy,ruszy tylko po dwóch stronach wywala niestety _________________ |
||
| markos103 | |
|
| Tez jest przegladarka UC BROWSER jest szybsza od opery, bo mam wlasnie te 2przegladarki i wole uzywac tej uce niz opery | ||
| d3spot | |
|
Zainstalowałem sobie Mobile i Mini, i muszę stwierdzić że na N73 zdecydowanie Mini lepsza dziękuje za rady wszystkie, ale Mobile po prostu zamulał strasznie fona, i nie dawał rady dobrze działać na N73. |
||
| Trias | |
|
| ja śmigam na Operze mini i jest ok | ||
| Podobne Tematy | |||
|---|---|---|---|
| Temat | Forum | Autor | |
Garmin Mobile XT (5.00.50 i 5.00.60 i 6.0.10) PLNawigacja |
Aplikacje | Jack | |
Sygic Mobile Maps 10 v 8.22Nawigacja + Mapy + Instrukcja itd. |
Aplikacje | patrikos23 | |
Sygic Mobile Maps 10 (v.8.06 + 8.22 + 8.24)Nawigacja + Mapy + Opis instalacji |