Autor Wiadomość
ppp208 [NOKIA] Paski na wyświetlaczu - usunięcie problemu Napisany: 20 Paź 2011 09:01 [NOKIA] Paski na wyświetlaczu - usunięcie problemu   Postaw piwo autorowi tego posta
Opis:
  • Wiem, że wiele osób ma problem z wyświetlaczem po wgraniu nowszych softów. Znalazłem na to łatwy sposób.
    Jeśli nasz telefon jest na gwarancji to serwis wymienia lcd bo stare po update tak miały że sterownik szalał z napięciem.

Jeśli nie masz gwarancji to zrób tak:

magnes może być np. z głośniczka
Pod magnesem jest przetwornica która reaguje na pole magnetyczne. Tylko lepiej nie mówić takich rzeczy serwisantowi. kod emotikony: ;D

Podziękowanie dla djtonka.

Poprawiona nazwa, dodany tag quote, bo to nie twój poradnik - nie jesteś jego autorem, tylko go skopiowałeś. Przyklejam, wiele osób ma taki problem, a to jest dobre rozwiązanie. // sadam81
andrev6 [NOKIA] Paski na wyświetlaczu - usunięcie problemu Napisany: 06 Lis 2011 05:30   Postaw piwo autorowi tego posta

Sposób z magnesem jest skuteczny ale ryzykowny. Włożenie za grubego magnesu powoduje (u mnie dopiero po kilku dniach) nieodwracalne uszkodzenie wyświetlacza. Więc i tak musiałem kupić nowy.
ppp208 [NOKIA] Paski na wyświetlaczu - usunięcie problemu Napisany: 07 Lis 2011 09:37   Postaw piwo autorowi tego posta
ja mam magnes od 2 tygodni i chodzi bez zarzutów;)
Laki1231 [NOKIA] Paski na wyświetlaczu - usunięcie problemu Napisany: 07 Lis 2011 09:42   Postaw piwo autorowi tego posta

Piwa: 20/6
Jak będzie naprawdę mocny to uszkodzi ekran powstanie taka czarna plama.

sadam81 [NOKIA] Paski na wyświetlaczu - usunięcie problemu Napisany: 08 Lis 2011 01:19   Postaw piwo autorowi tego posta

Otrzymał 1 piw(a)
Laki1231, to nie kineskop aby go uszkodziło. Uszkodzenie powstanie od rozmiarow magnesa, który może byc dociskany przez obudowę i uszkodzi przetwornik lub taśmę

Laki1231 [NOKIA] Paski na wyświetlaczu - usunięcie problemu Napisany: 08 Lis 2011 02:40   Postaw piwo autorowi tego posta

sadam81, przyłóż magnes do monitora od pc również po dłuższej chwili robi się plama, za monitorem miałem głośnik.

Felo [NOKIA] Paski na wyświetlaczu - usunięcie problemu Napisany: 01 Mar 2012 11:31   Postaw piwo autorowi tego posta
A jeżeli na ekranie mam pionowe kreski nie takie jak na zdjęciu a takie które wyglądają jakby był tam włos tyle, że one są równiutkie od samego dołu aż do góry. Czasami są a czasami nie. Jak są to zazwyczaj max 3 sztuki o grubości ok właśnie włosa jedna grubsza i dwie cieńsze. I tak sobie migają.
Co to może być?
Laki1231 [NOKIA] Paski na wyświetlaczu - usunięcie problemu Napisany: 02 Mar 2012 08:09   Postaw piwo autorowi tego posta

Może niedopiętą taśmę od LCD lub uszkodzony lcd.

Felo [NOKIA] Paski na wyświetlaczu - usunięcie problemu Napisany: 02 Mar 2012 10:15   Postaw piwo autorowi tego posta
No taśma powinna być dopięta bo jakiś miesiąc może dwa temu ją docisnąłem.
Kurczę no LCD to trochę koszty.

No a ten magnes może pomóc?
sadam81 [NOKIA] Paski na wyświetlaczu - usunięcie problemu Napisany: 02 Mar 2012 12:35   Postaw piwo autorowi tego posta

Otrzymał 1 piw(a)
Felo, spróbować nie zaszkodzi, może to jedynie odłożyć zakup nowego LCD o kilka miesięcy.