Autor Wiadomość
DSV Podmiana grafiki w motywie / themesie, edycja *.mif i *.mbm Napisany: 13 Maj 2011 08:34 Podmiana grafiki w motywie / themesie, edycja *.mif i *.mbm   Postaw piwo autorowi tego posta

Piwa: 3/3
1. Otwieramy motyw w programie SIScontents. W zakładce tools dajemy <edit package> wyskoczy okienko, klikamy OK.
2. W zakładce contents widzimy zawartość paczki sis. Klikamy w plik z rozszerzeniem *.mbm i dajemy extract, zapisujemy go gdzieś na dysku.
3a. Programem MBMTools , lub na PC-w załączniku, otwieramy zapisany przez nas plik *.mbm i widzimy tapety itp. w nim zawarte. Podmieniamy co chcemy i zapisujemy plik.
Wracamy do SIScontents, klikamy na plik *.mbm, dajemy Edit, otworzy się okienko, klikamy Update i wskazujemy ten plik na dysku, w którym zamieniliśmy te tapety, następnie OK i zapisujemy motyw (file -> save as).
3b. Jeśli interesujących obrazków nie ma w pliku *.mbm to pewnie są w pliku *.mif a tu już trochę więcej zabawy jest.
Jak wyżej opisane w SIScontents, plik *.mif klikamy dwukrotnie i widzimy jego zawartość (obrazki) i wszystkie (extract all images), zapisujemy na dysku. Nie zamykamy SIScontents.
Na dysku zapisze obrazki z rozszerzeniem *.svgb trzeba je przerobić na
*.svg
Wrzucamy obrazki do folderu "svgin" w programie svgb2svg. Klikamy na SVGCDC.bat otworzy się okienko dos'owe, klikamy dowolny klawisz i gotowe. Mamy pliki przerobione w folderze "svgout".
Pliki svg możemy otworzyć i podglądnąć np. w IE, Firefox'ie czy tam innej przeglądarce.
Jeśli nasza przeglądarka internetowa nie obsługuje plików *.svg to instalujemy programik z Adobe - SVGView.exe i już obsługuje
Znajdujemy obrazek, który chcemy podmienić. Twój obrazek nazywasz jak ten oryginalny. W SIScontent masz ciągle otwartą zawartość pliku *.mif, więc wskazujesz plik z dysku na podmiankę, zapisujesz *.mif'a i potem motyw.

Autorem poradnika jest jackq.

Wszystkie potrzebne programy:
Pobieranie / Download:

Ciekawe, przyklejam / sadam81
kornat Podmiana grafiki w motywie / themesie, edycja *.mif i *.mbm Napisany: 23 Maj 2011 07:41   Postaw piwo autorowi tego posta

Można nim zmienić kolor czcionki tam gdzie się wystukuje nr telefonu?
jagiel Podmiana grafiki w motywie / themesie, edycja *.mif i *.mbm Napisany: 13 Cze 2011 11:21   Postaw piwo autorowi tego posta
kornat napisał/a:
  • Można nim zmienić kolor czcionki tam gdzie się wystukuje nr telefonu?

też szukałem i znalazłem, jak zaczynałem dzwonić albo ktoś dzwonił to nie widziałem bo było białe na białym, i zmieniłem kod emotikony: :)

wchodzisz w ten spis plików SIScontents, znajdujesz pierwszy plik themepackage.skn i masz colours, ja zmieniałem Active Tab Items / Active Tab Text (biały na fiolet i śmiga)
pzdr