Autor Wiadomość
ramzestoja Popularność Androida wciąż rośnie Napisany: 02 Lis 2010 10:13 Popularność Androida wciąż rośnie   Postaw piwo autorowi tego posta

W ostatnim czasie dużo piszemy o wynikach sprzedaży telefonów poszczególnych marek. Tym razem przyszła kolej na podsumowanie ostatnich trzech miesięcy pod względem popularności systemów operacyjnych w smartfonach.

Miniony kwartał przyniósł niemal dwukrotny wzrost sprzedaży smartfonów na świecie (porównując z Q3 2009). Pozycję lidera wciąż utrzymuje Nokia z wynikiem 33%, na kolejnych miejscach znajdują się Apple oraz RIM z udziałem 17% i 15% odpowiednio. Nokia wraz ze swoim Symbianem – pomimo pierwszego miejsca – traci udziały na rynku na rzecz zdobywającego dużą popularność Androida.

Trzeci kwartał okazał się niezwykle pomyślny dla Androida. System ten uzyskał największy wzrost w ciągu roku. W 3Q 2009 sprzedało się 1,4 mln urządzeń pracujących pod kontrolą tego systemu, a w ciągu ostatnich trzech miesięcy sprzedaż ociągnęła pułap aż 20 mln sztuk, co daje wynik 1309% wzrostu!

Rynek amerykański został zdominowany przez systemy: Android (43.6%), iOS (26.2%) oraz BlackBerry OS (24.2%), co daje wynik 94% całego rynku smartfonów.

Rosnąca popularność Androida chyba nikogo nie powinna dziwić. Coraz więcej producentów skłania się ku temu systemowi, a wiele modeli pracujących pod jego kontrolą odnosi duży sukces. Pozycja Symbiana jest tym bardziej zagrożona, że jakiś czas temu firmy Samsung oraz Sony Ericsson wycofały się z projektu Symbian Fundation, co uważam za krok w dobrym kierunku.

Jak myślicie, jak długo Symbian utrzyma się na pierwszym miejscu?

A tak wogóle poza tematem co myślicie o zdjęciu z posta (pierwsze)? kod emotikony: =P

Źródło: www.komorkomania.pl
Harmattan Popularność Androida wciąż rośnie Napisany: 03 Lis 2010 07:25   Postaw piwo autorowi tego posta

Piwa: 1/2
jak dla mnie Se zrobiił błąd, że wycofał się z Symbiana. Ja tam już wiem, że nie bd chciał żadnego telefonu z Androidem, więc pozostaje mi już tylko Nokia... A szkoda, Se robiło fajne telefony kod emotikony: :ehh:

ziomek Popularność Androida wciąż rośnie Napisany: 03 Lis 2010 03:15   Postaw piwo autorowi tego posta

ale ładne cycki , kod emotikony: xD , dobrze że nokia jeszcze jest na symbku