Temat Przesunięty przez: BoRoS
Autor Wiadomość
JMatreo Porównanie nawigacji - co wybrać Napisany: 29 Wrz 2009 05:17 Porównanie nawigacji - co wybrać   Postaw piwo autorowi tego posta
Hej! Zacząłem się na serio zastanawiać co by tutaj sobie ZAKUPIĆ. Szukam czegoś z nowymi mapkami i szybkiego. Ostatnio używałem NDrive, którego dzięki uprzejmości innych znalazłem na tym forum. I właśnie zacząłem się zastanawiać czy nie odświeżyć go.

Znalazłem też ciekawe recki na http://gpsreviewer.wordpress.com/ Jest tam porównanie całego możliwego do użycia chyba softu. Z tego wywnioskowałem, że Garminy i TomTomy w porównaniu do Ndrivów, Copilotów czy Sygic'ów to taka mała jesień średniowiecza.

Czy ktoś może podrzucić jeszcze jakieś ciekawe testy? Najlepiej wykonane w Polsce i to na Symbianie (ewentualnie na WM).
szymekdan Porównanie nawigacji - co wybrać Napisany: 01 Paź 2009 03:02   Postaw piwo autorowi tego posta
Z całym szacunkiem dla kolegi, dla autora artykuły na stronie przytoczonej rzez kolegę ale... zawsze podkreślałem i będę podkreślał: w nawigacji najważniejsza jest MAPA, jej szczegółowość i AKTUALNOŚĆ. Stwierdzenie, że Garmin jest gdzieś w średniowieczu za NDrive, CoPilot itt., jest całkowicie chybione. To prawda, że Garmin muli się na potęgę, pozostałe nawigacje wypadają o niebo lepiej ale co z tego... NDrive, Sygic i kilka innych nawigacji mają jedno źródło, nie pamiętam jakiego (może któryś z kolegów uzupełni). I to źródło map może się schować za dokładnością i wiarygodnością map Garmina. Garmin pod tym wględem jest na tą chwilę liderem, przynajmniej jeśli chodzi o Polskę. W Ndrive i podobnych nie ma ulic wybudowanych jakieś 2 lata temu! Chodzi mi na przykład o kilka ulic wybudowanych w Opolu - właśnie jakieś 2 lata temu. Od tego czasu owe ulice (i jeden "ślimaczek") do tej pory nie pojawiły się na mapach NDrive. Jak się sprawuje taka nawigacja w innych częściach Polski czy świata - nie wiem i boję się sprawdzać bo nie chcę trafić w jakieś jezioro bo tak prowadzi właśnie Ndrive (droga jakiś czas temu zalana przez sztuczny zalew).
Tak więc drogi kolego masz następujący wybór:
- dokładna i rzetelna ale jednocześnie wolna i pozbawiona "wodotrysków" nawigacja Garmin
- szybko działająca nawigacja i naszpikowana "wodotryskami" nawigacja innych firm ale z mapami nie zawierającymi wszystkich dróg a co za tym idzie: można trafić w drogę w którą się trafić nie powinno itp.
A tak przy okazji, żeby nie było że za wszelką cenę promuję Garmina, jeszcze lepszym rozwiązaniem jest nawigacja AutoMapa (przynajmniej dla Polski)... ale tego w najbliższym czasie nie uświadczymy na S60 w jakiejkolwiek odmianie (efekt rozmowy z konsultantem AutoMapy). Zostają urządzenia samodzielne GPS z AutoMapą (znaczy palmtop z Windows Mobile + AutoMapa) lub notebook PC...
JMatreo Porównanie nawigacji - co wybrać Napisany: 02 Paź 2009 05:05   Postaw piwo autorowi tego posta
Dzięki za szybką odpowiedź. Twoja pewność kazała mi jednak poszperać.

Tak więc - mapy Garmina powstaja dzięki wielkiej amerykańskiej firmie Navteq. To oni decydują jaką drogą pojedzie europejczyk używający Garmina. Ich rywalem jest TeleAtlas (europejska firma). To z ich map korzystają również takie firmy jak Copilot czy Sygic - również Ndrive.

z tym, że Ndrive korzysta również (nie wiadomo jakim sposobem) z map Navtequ. Widocznie mają dobre układy.

Jeżeli chodzi natomiasto o wodotryski to tak bym tego nie nazwał. Sam przyznajesz, że Garmin się muli. Oni wcale nie dbają o graficzne przedstawienie danych. A to dla mnie (użytkownika małego komórkowego wyświetlacza) jest baaardzo ważne. Nie mam zamiaru męczyć oczu i przecierać oczu. Dlatego nie widzę tutaj przyszłości dla Garmina. Musi się odświeżyć i to całkiem mocno, bo gdy oni nie starają się poprawiać softu to onni non stop poprawiają mapy.

Jeżeli ktoś może podesłać mi geopozycję tego "ślimaczka" to z chęcią bym go sobie obejrzał, bo jakoś wierzyć mi się w niego nie chce.

A co do Automapy to niestety nie ma o czym tu rozprawiać - oni zajmują się całkiem innym rynkiem.