| Autor | Wiadomość | |
|---|---|---|
| xJAmaTOx | |
|
Wydaje się, że koncern z Mountain View koniecznie musi popracować nad swoją androidową funkcją Face Unlock. Jak się okazuje, ma ona pewne problemy z identyfikacją twarzy czarnoskórych. Na Reddicie pojawił się wpis o następującej treści: Cóż, być może wyolbrzymiam, ale jednak… Jestem czarnoskórym mężczyzną o średniej karnacji (jak Kanye West) i muszę się siłować z funkcją Face Unlock na moim Galaxy Nexusie znacznie dłużej niż moja biała dziewczyna na swoim. Oczywiście nagrywałem swoją twarz z okularami, bez okularów, ze słuchawkami, bez słuchawek i w wielu innych kombinacjach, ale problem cały czas się powtarza. Dziewczyna nie miała żadnego problemu z identyfikacją po jednokrotnym nagraniu twarzy. Najgorzej jest wtedy, gdy jestem w bardzo jasnym otoczeniu – za duży kontrast czy coś. Google nigdzie nie zamieścił informacji, że czarnoskórzy użytkownicy funkcji Face Unlock mogą doświadczać pewnych niedogodności przy korzystaniu z niej i problem ten jest co najmniej ciekawy. Gdy informacja się rozprzestrzeni, ludzie będą wieszać psy na Google’u za potencjalny rasizm firmy, podczas gdy faktycznie funkcja może mieć techniczne problemy z identyfikacją czarnoskórych. źródło: simblog.pl _________________ |
||
| Casaya | |
|
| Ja bym uwazal na takie slowa jak rasizm... to dosc szerokie pojecie. ja bardziej bym powiedzial ze to niedopracowanie aplikacji i tyle.. _________________ |
||
| Podobne Tematy | |||
|---|---|---|---|
| Temat | Forum | Autor | |
Funkcja Face Unlock w Androidzie 4.0 nie taka łatwa do ......zhakowania? |
Newsy | Laki1231 | |
Po staraniach o patent na :Face Unlock:,będzie proces o "Slide to unlock" |
Newsy | Laki1231 | |
Apple się ośmiesza patentem na... Face Unlock! |
Newsy | Laki1231 | |
Tajemnicza funkcja Windows Phone ma zrewolucjonizować......rynek |
Newsy | Laki1231 | |