| Autor |
Wiadomość |
| Meler |
Napisany: 10 Lis 2010 07:25 Symbian jednak przetrwa |
|
|
Nie sprawdziły się wcześniejsze doniesienia dotyczące możliwego końca systemu Symbian. Nokia zdecydowała się przejąć nad nim całkowitą kontrolę i rozwijać system pod własną marką.
Jeszcze we wrześniu do sklepów na całym świecie trafi telefon Nokia N8, który wg ekspertów jest dla fińskiego giganta kolejną próbą pokonania iPhone'a i systemu Android. Czy udaną? Sprawdziliśmy, czy może spełnić oczekiwania użytkowników. więcej »
Symbian Foundation zajmie się tylko i wyłącznie licencjonowaniem OS-u oraz związanych z nim własności intelektualnych jak np. znak handlowy. Formalności związane z nową strategią Nokii zostaną zakończone w marcu przyszłego roku.
Wiadomo, że w ramach tych działań Fundacja zostanie znacznie ograniczona. Zarówno pod względem liczby pracowników, jak i prowadzonych operacji. Jo Harlow, wiceprezes Nokii ds. smartfonów, oświadczył: "Przyszłość platformy Symbian nie zależy od istnienia fundacji. Ogłoszone zmiany nie będą miały wpływu na plany dotyczące sprzedaży smartfonów z Symbianem".
Źródło: interia.pl |
|
|
| ziomek |
Napisany: 10 Lis 2010 11:19 |
|
|
Nie chce mówic a nie mówiłem ale "A nie mówiłem !!!" symbian jest i będzie
Napisany: 10 Lis 2010 11:23 |
|
|
Ja też tak uważam. Może trochę straci na popularności ale nie zginie, sama nokia może podźwignąc system |
| |
| Seurakeu |
Napisany: 12 Lis 2010 09:48 |
|
|
Pytanie tylko czy smartfony z Symbianem innych marek nie zostana... olane? Teraz np Satio, Vivaz, Omnia HD... Chodzi o brak wsparcia dla aplikacji. No i co z odpowiednikiem Android Market czy Apple Store? Nędzny Ovi Store nie uwzględnia telefonów innych niż Nokia, a teraz nie sądzę by miało to ulec zmianie. |
| |