| Autor | Wiadomość | |
|---|---|---|
| Laki1231 | |
|
Wysyła drogie sms-y bez wiedzy użytkownika Trojan dla Androida czyści konta użytkowników Kaspersky Lab informuje o pojawieniu się trojana Foncy, który wysyła SMS-y na numery o podwyższonej opłacie, czyszcząc konta mobilne użytkowników smartfonów działających pod kontrolą systemu Android. Eksperci z Kaspersky Lab zlokalizowali trojana pod postacią aplikacji SuiConFo.apk na jednej ze stron służących do pobierania plików. Trojan jest wykrywany jako Trojan-SMS.AndroidOS.Foncy, a jego podstawowym zadaniem jest wysyłanie czterech wiadomości SMS na numery o podwyższonej opłacie. Po instalacji trojan pojawia się w menu głównym smartfona z systemem Android jako aplikacja SuiConFo. Gdy użytkownik uruchomi trojana, na ekranie telefonu pojawia się informacja, z której wynika, że wersja systemu operacyjnego jest niekompatybilna z aplikacją ("Android version is not compatibile"). Po wyświetleniu komunikatu o błędzie trojan pobiera informacje o kraju z karty SIM i generuje wiadomość SMS w zależności od wymaganego języka. Szkodnik wyposażony jest w listę, na której znajduje się 8 krajów: Francja, Belgia, Szwajcaria, Luksemburg, Kanada, Niemcy, Hiszpania oraz Wielka Brytania. W wyniku błędu popełnionego przez cyberprzestępców trojan nie jest w stanie wysyłać SMS-ów do Kanady. Trojan wysyła łącznie cztery SMS-y i ukrywa wiadomości zwrotne, aby użytkownik nie zorientował się, że jego telefon został zainfekowany. Aby zminimalizować ryzyko infekcji, warto postępować zgodnie z poniższymi radami: Należy regularnie uaktualniać system operacyjny smartfonu i oprogramowanie firm trzecich; Należy unikać instalowania aplikacji z niepewnych źródeł; Należy sprawdzać listę uprawnień, jakich żąda instalowana aplikacja (na przykład, program typu „notatnik” nie potrzebuje uprawnień do wysyłania SMS-ów lub pobierania informacji z książki adresowej); Należy ignorować wszelkie wiadomości spamowe, zwłaszcza te zawierające odsyłacze; Należy korzystać z szyfrowania zawartości smartfonu i ochrony przed szkodliwymi programami; Należy unikać łamania i odblokowywania zabezpieczeń systemu operacyjnego smartfonu. Źródło: chip.pl Macie swojego kochanego ADNKA ... |
||
| Grzenio | |
|
| Hehe pozdrawiam posiadaczy Telefonu na abonament z androidem. _________________ Autor postu otrzymał pochwałę. |
||
| Laki1231 | |
|
| Grzenio, hehe no dobre;D mówiłem i będę to mówił android ma dziur co ser szwajcarski _________________ |
||
| Grzenio | |
|
| Jeszcze jak nie mają limitu zł w abonamencie hehe. _________________ |
||
| elfisher | |
|
| kurde a ja mysle nad wymiana iphona na xperie activ... _________________ |
||
| Laki1231 | |
|
| elfisher, już tego iphone wolę bardziej _________________ |
||
| Casaya | |
|
| A ja androida... Mam na abonament,place ok 150 zl miesiecznie i jestem zadowolony!! _________________ |
||
| Grzenio | |
|
| Radziu, tylko żeby ci kiedyś rachunek za 700zł nie przyszedł. _________________ |
||
| Casaya | |
|
| Grzenio, ja kontroluje codziennie stan rachunku.Robie to online.mysle ze te wirusy to nagonka firm antywirusowych bo ichprogramy nie schodza.. _________________ |
||
| Laki1231 | |
|
| radziubaker, wątpię, już nie broń tak androida każdy widzi jaki jest _________________ |
||
| Podobne Tematy | |||
|---|---|---|---|
| Temat | Forum | Autor | |
[FAQ] Mały dla początkujących |
iPhone/iPod touch/iPad | xJAmaTOx | |
Kolejne zagrożenie dla użytkowników Androida |
Newsy | Laki1231 | |
Trojan na Androida, który nagra twoje rozmowy |
Newsy | Laki1231 | |
Luka narażająca użytkowników iOS-a, Androida i BlackBerry na |
Newsy | xJAmaTOx | |