Temat Przesunięty przez: Laki1231
Autor Wiadomość
Meler Wgrywanie oprogramowania do Samsunga i450/i550/i560/i8510 Napisany: 03 Mar 2011 06:27 Wgrywanie oprogramowania do Samsunga i450/i550/i560/i8510   Postaw piwo autorowi tego posta

Wgrywanie oprogramowania do Samsunga i450/i550/i560 i inne

Wiem że to nie poradnik o nokii, ale o wgrywaniu softa do samsungowskich telefonow z symbianek. Poradnik wstawiony specjalnie na życzenie użytkownika.

Witam chciałbym przedstawić Wam proces wgrywania softa do i450/i550/i560. Procedura ta całkowicie różni się od wgrywania softu do Nokii. Jednakże jest o wiele łatwiejsze kod emotikony: :) W samsungu soft to dwa pliki. Jeden z softem a drugi z plikami odpowiedzialnymi za zasięg itp kod emotikony: :) Ważne kod emotikony: :) Nie musimy ich obu wgrywać . Możesz wgrać ten który potrzebujesz , także od innej wersji softu kod emotikony: :) W samsungach także nie istnieje problem downgrade kod emotikony: :) Możesz sobie wgrywać dowolną wersje softu kiedy tylko zechcesz kod emotikony: :) Ryzyko uszkodzenia telefonu przy wgrywaniu jest praktycznie zerowe , wykluczając przypadki losowe. koniec gadania. Zaczynajmy kod emotikony: :)

Flashowanie

1 .Do flashowania telefonu użyjemy programu Apollo w wersji 4.21 dla i450/i550/i560. Możemy go pobrać tu:
Pobieranie / Download:

A tu apollo dla i8510

Pobieranie / Download:

Potrzebujemy także sterowniki trybu flash:
Pobieranie / Download:

A także softa. Znajdziemy go na tej stronie(j. angielski):
Pobieranie / Download:

2.Teraz ważny moment. Musimy się zdecydować co chcemy wgrać.
Jeśli chcemy wgrać wyłącznie oprogramowanie telefonu wyłączamy telefon i wciskamy kombinacje klawiszy

1 + 4 + przycisk włączania

Pojawi się Bootloader na niebieskim tle

Jeśli chcemy wgrać wyłącznie oprogramowanie modemu ( zasięg itp) i wciskamy kombinacje klawiszy

* + 7 + przycisk włączania

Pojawi sie nam napis Modem Download na niebieskim tle

Jeśli chcemy wgrać oba składniki i wciskamy kombinacje klawiszy

4 + 7 + przycisk włączania

Pojawi sie nam napis All Download na niebieskim tle

3. Teraz podłączamy do telefonu kabel i wybieramy sterowniki z paczki. Teraz odłączamy telefon, wyjmujemy i znów wkładamy baterie.

4. Teraz uruchamiamy program Apollo. Wygląda on tak:

5. Teraz powtarzamy krok drugi. Program apollo automatycznie wykryje telefon. W trybach All Download i Modem download Apollo zakomunikuja nam jedynie wykrycie modemu.

Wszystko jest dobrze tak ma być kod emotikony: :P . Podczas wgrywania softa w trybie All Download po ukończeniu pierwszego etapu wgrywania dla modemu automatycznie wykryje urządzenie PDA. W przypadku wgrania wyłącznie oprogramowania telefonu (bootloader) ukaże nam się napis w okienku PDA

6. Teraz wybieramy soft.
a) W trybie Modem download klikamy na przycisk Modem Code i wybieramy plik z oprogramowaniem modemu - ma on rozszerzenie .bin i zwykle jego nazwa zaczyna się słowem PHONE

b) W trybie bootloader(oprogramowanie telefonu) wybieramy przycisk PDA Image i szukamy pliku z softem - rozszerzenie .img, zwykle zaczyna się słowem PDA

c) W trybie pełnym - All Download wybieram Oba Pliki

7. W zależności jaki w jakim trybie wgrywamy soft wybieramy kolejno
- dla modemu przycisk Modem Download,
- dla telefonu PDA Download,
- dla trybu pełnego All Download

8. W tym momencie program rozpoczął wgrywanie softu do telefonu. Postęp w procentach widzimy w sekcji Connection and Progress Info przy numerze portu modemu - przy wgrywaniu softu do modemu pasek postępu będzie przebiegał kilka razy, i okienku Modem Status:

Dla trybu bootloader postęp w procentach widzimy w sekcji Connection and Progress Info w sekcji PDA, i okienku PDA Status. A w trybie All Download w obu.

9. Po flashowaniu w trybie Modem Download w okienku Modem Status i w Connection and Progress Info w sekcji Modem ukaże nam sie napis Download Complete. W pozostałych dwóch trybach telefon uruchomi się sam a program pokaże taki sam komunikat w w oknie PDA Status itp.

10. To już wszystko. Gratulacje. Sflashowałeś poprawnie telefon kod emotikony: :)

Soft wgrywa sie identycznie do innych samsungów z symbianem na pokładzie z tym że musimy mieć sterowniki i odpowiednią wersje programu Apollo. W razie możliwości dodam je w tym wątku kod emotikony: :)
michalkumpel11 Wgrywanie oprogramowania do Samsunga i450/i550/i560/i8510 Napisany: 20 Gru 2011 05:44   Postaw piwo autorowi tego posta
Nie chce mi wykryć sterowników z paczki, tak jak by ich tam w ogóle nie było, proszę o pomoc, w necie nic innego nie ma.
Laki1231 Wgrywanie oprogramowania do Samsunga i450/i550/i560/i8510 Napisany: 20 Gru 2011 05:46   Postaw piwo autorowi tego posta

Piwa: 21/6
michalkumpel11, jaki telefon

The Raptor Wgrywanie oprogramowania do Samsunga i450/i550/i560/i8510 Napisany: 23 Gru 2011 01:52   Postaw piwo autorowi tego posta
Mogę prosić link do najnowszego oprogramowania do i8510?

Obecnie mam:

Wersja oprogramowania:
I8510CBHK1 04/11/2008

Wersja niestandardowa
I8510PLSHK1 04/11/2008

Czy wgranie oprogramowania rozwiąże ten problem?:
http://symbiane.pl/samsun...t=i8510&start=0

Linków wewnętrznych nie kodujemy. // radziubaker
Laki1231 Wgrywanie oprogramowania do Samsunga i450/i550/i560/i8510 Napisany: 23 Gru 2011 02:14   Postaw piwo autorowi tego posta

Nie jestem w stanie odpowiedzieć, może być wina aparetu również.

The Raptor Wgrywanie oprogramowania do Samsunga i450/i550/i560/i8510 Napisany: 23 Gru 2011 02:40   Postaw piwo autorowi tego posta
A gdzie znajdę najnowszego softa?
Laki1231 Wgrywanie oprogramowania do Samsunga i450/i550/i560/i8510 Napisany: 23 Gru 2011 02:41   Postaw piwo autorowi tego posta

Google ponieważ nie mamy na forum osoby która by to powrzucała oraz poradniki na adnka

The Raptor Wgrywanie oprogramowania do Samsunga i450/i550/i560/i8510 Napisany: 18 Sty 2012 08:51   Postaw piwo autorowi tego posta
Pobrałem soft. Mam cały folder, a w nim jeszcze 8 folderów i nie wiem który to.
Foldery są takie:
core; nbl1; nbl2; rofs2; rofs3; rofs4; splash; uboot; i dokument .xml "CODE_I8510CBHK1"

Chcę wgrać samo oprogramowanie.

edit:
Sorki, bo troche niedokładnie przeczytałem opis. Pliki .img są w dwoch folderach: core i uboot.
Przypuszczam ze trzeba dać uboot, ale wolę sie upewnić.
W core są dwa pliki po ok. 55 MB każdy. W uboot jest jeden: "SAMSUNG_UBOOTLDR_UREL_nohdr.img" i ma niecałę 2 MB
The Raptor Wgrywanie oprogramowania do Samsunga i450/i550/i560/i8510 Napisany: 28 Sty 2012 03:21   Postaw piwo autorowi tego posta
Co znaczy w punkcie 3 - wybieramy sterowniki z paczki???
Laki1231 Wgrywanie oprogramowania do Samsunga i450/i550/i560/i8510 Napisany: 28 Sty 2012 03:23   Postaw piwo autorowi tego posta

The Raptor, jak na dole windows pokaże że instaluje stery klikasz i wskazujesz wypakowana paczkę i sobie wgra stery.

The Raptor Wgrywanie oprogramowania do Samsunga i450/i550/i560/i8510 Napisany: 28 Sty 2012 03:30   Postaw piwo autorowi tego posta
Apollo nie wykrywa mi telefonu. Kiedy wgl drugi raz podłączyć kabel?
I do czego są te sterowniki flash które trzeba pobrać?

edit: otwiera mi się kreator znajdowania nowego sprzętu. Pyta czy może się połączyć z witryną update aby wyszukać oprogramowanie...
ps. mam Windows kod emotikony: XP
Laki1231 Wgrywanie oprogramowania do Samsunga i450/i550/i560/i8510 Napisany: 28 Sty 2012 03:37   Postaw piwo autorowi tego posta

The Raptor, nie masz się łączyć tylko wskazać folder z wypakowanymi sterami