| Temat Przesunięty przez: Laki1231 |
| Autor | Wiadomość | |
|---|---|---|
| Meler | |
|
| Wgrywanie oprogramowania do Samsunga i450/i550/i560 i inne Wiem że to nie poradnik o nokii, ale o wgrywaniu softa do samsungowskich telefonow z symbianek. Poradnik wstawiony specjalnie na życzenie użytkownika. Witam chciałbym przedstawić Wam proces wgrywania softa do i450/i550/i560. Procedura ta całkowicie różni się od wgrywania softu do Nokii. Jednakże jest o wiele łatwiejsze W samsungu soft to dwa pliki. Jeden z softem a drugi z plikami odpowiedzialnymi za zasięg itp Ważne Nie musimy ich obu wgrywać . Możesz wgrać ten który potrzebujesz , także od innej wersji softu W samsungach także nie istnieje problem downgrade Możesz sobie wgrywać dowolną wersje softu kiedy tylko zechcesz Ryzyko uszkodzenia telefonu przy wgrywaniu jest praktycznie zerowe , wykluczając przypadki losowe. koniec gadania. Zaczynajmy Flashowanie 1 .Do flashowania telefonu użyjemy programu Apollo w wersji 4.21 dla i450/i550/i560. Możemy go pobrać tu: Pobieranie / Download:
A tu apollo dla i8510 Pobieranie / Download:
Potrzebujemy także sterowniki trybu flash: Pobieranie / Download:
A także softa. Znajdziemy go na tej stronie(j. angielski): Pobieranie / Download:
2.Teraz ważny moment. Musimy się zdecydować co chcemy wgrać. Jeśli chcemy wgrać wyłącznie oprogramowanie telefonu wyłączamy telefon i wciskamy kombinacje klawiszy 1 + 4 + przycisk włączania Pojawi się Bootloader na niebieskim tle Jeśli chcemy wgrać wyłącznie oprogramowanie modemu ( zasięg itp) i wciskamy kombinacje klawiszy * + 7 + przycisk włączania Pojawi sie nam napis Modem Download na niebieskim tle Jeśli chcemy wgrać oba składniki i wciskamy kombinacje klawiszy 4 + 7 + przycisk włączania Pojawi sie nam napis All Download na niebieskim tle 3. Teraz podłączamy do telefonu kabel i wybieramy sterowniki z paczki. Teraz odłączamy telefon, wyjmujemy i znów wkładamy baterie. 4. Teraz uruchamiamy program Apollo. Wygląda on tak: 5. Teraz powtarzamy krok drugi. Program apollo automatycznie wykryje telefon. W trybach All Download i Modem download Apollo zakomunikuja nam jedynie wykrycie modemu. Wszystko jest dobrze tak ma być . Podczas wgrywania softa w trybie All Download po ukończeniu pierwszego etapu wgrywania dla modemu automatycznie wykryje urządzenie PDA. W przypadku wgrania wyłącznie oprogramowania telefonu (bootloader) ukaże nam się napis w okienku PDA6. Teraz wybieramy soft. a) W trybie Modem download klikamy na przycisk Modem Code i wybieramy plik z oprogramowaniem modemu - ma on rozszerzenie .bin i zwykle jego nazwa zaczyna się słowem PHONE b) W trybie bootloader(oprogramowanie telefonu) wybieramy przycisk PDA Image i szukamy pliku z softem - rozszerzenie .img, zwykle zaczyna się słowem PDA c) W trybie pełnym - All Download wybieram Oba Pliki 7. W zależności jaki w jakim trybie wgrywamy soft wybieramy kolejno - dla modemu przycisk Modem Download, - dla telefonu PDA Download, - dla trybu pełnego All Download 8. W tym momencie program rozpoczął wgrywanie softu do telefonu. Postęp w procentach widzimy w sekcji Connection and Progress Info przy numerze portu modemu - przy wgrywaniu softu do modemu pasek postępu będzie przebiegał kilka razy, i okienku Modem Status: Dla trybu bootloader postęp w procentach widzimy w sekcji Connection and Progress Info w sekcji PDA, i okienku PDA Status. A w trybie All Download w obu. 9. Po flashowaniu w trybie Modem Download w okienku Modem Status i w Connection and Progress Info w sekcji Modem ukaże nam sie napis Download Complete. W pozostałych dwóch trybach telefon uruchomi się sam a program pokaże taki sam komunikat w w oknie PDA Status itp. 10. To już wszystko. Gratulacje. Sflashowałeś poprawnie telefon Soft wgrywa sie identycznie do innych samsungów z symbianem na pokładzie z tym że musimy mieć sterowniki i odpowiednią wersje programu Apollo. W razie możliwości dodam je w tym wątku |
||
| michalkumpel11 | |
|
| Nie chce mi wykryć sterowników z paczki, tak jak by ich tam w ogóle nie było, proszę o pomoc, w necie nic innego nie ma. | ||
| Laki1231 | |
|
| michalkumpel11, jaki telefon _________________ |
||
| The Raptor | |
|
| Mogę prosić link do najnowszego oprogramowania do i8510? Obecnie mam: Wersja oprogramowania: I8510CBHK1 04/11/2008 Wersja niestandardowa I8510PLSHK1 04/11/2008 Czy wgranie oprogramowania rozwiąże ten problem?: http://symbiane.pl/samsun...t=i8510&start=0 Linków wewnętrznych nie kodujemy. // radziubaker |
||
| Laki1231 | |
|
| Nie jestem w stanie odpowiedzieć, może być wina aparetu również. _________________ |
||
| The Raptor | |
|
| A gdzie znajdę najnowszego softa? | ||
| Laki1231 | |
|
| Google ponieważ nie mamy na forum osoby która by to powrzucała oraz poradniki na adnka _________________ |
||
| The Raptor | |
|
| Pobrałem soft. Mam cały folder, a w nim jeszcze 8 folderów i nie wiem który to. Foldery są takie: core; nbl1; nbl2; rofs2; rofs3; rofs4; splash; uboot; i dokument .xml "CODE_I8510CBHK1" Chcę wgrać samo oprogramowanie. edit: Sorki, bo troche niedokładnie przeczytałem opis. Pliki .img są w dwoch folderach: core i uboot. Przypuszczam ze trzeba dać uboot, ale wolę sie upewnić. W core są dwa pliki po ok. 55 MB każdy. W uboot jest jeden: "SAMSUNG_UBOOTLDR_UREL_nohdr.img" i ma niecałę 2 MB |
||
| The Raptor | |
|
| Co znaczy w punkcie 3 - wybieramy sterowniki z paczki??? | ||
| Laki1231 | |
|
| The Raptor, jak na dole windows pokaże że instaluje stery klikasz i wskazujesz wypakowana paczkę i sobie wgra stery. _________________ |
||
| The Raptor | |
|
| Apollo nie wykrywa mi telefonu. Kiedy wgl drugi raz podłączyć kabel? I do czego są te sterowniki flash które trzeba pobrać? edit: otwiera mi się kreator znajdowania nowego sprzętu. Pyta czy może się połączyć z witryną update aby wyszukać oprogramowanie... ps. mam Windows |
||
| Laki1231 | |
|
| The Raptor, nie masz się łączyć tylko wskazać folder z wypakowanymi sterami _________________ |
||
| 1 2 »
|
|
| Podobne Tematy | |||
|---|---|---|---|
| Temat | Forum | Autor | |
Aktualizacja oprogramowania poprzez Nokia Software Updater. |
Hacked Symbian/Flashing | pawelooss | |
Hack i wgrywanie softu Phoenixem S60v3 & S60v5 & S^3Oraz jak postawić telefon w trybie Dead Flashing. |
Hacked Symbian/Flashing | Laki1231 | |
Hack i wgrywanie softu JAF'em - S60v3 & S60v5 & S^3Oraz jak postawić telefon w trybie Dead Phone. |
Hacked Symbian/Flashing | Laki1231 | |
[N95 8GB] Wgrywanie oprogramowania do telefonu z chin |
Pytania i Problemy z telefonami | lolochoczewo | |
[SGH i550/560] Telefon a słuchawki... |
Pytania i Problemy z telefonami | Easy Rider | |
[Samsung SGH-i550] Wyszukiwanie kontaktów - inna metoda |
Szukam | OILCAKE | |
[I450] Ustawienia internetowe |
Pytania i Problemy z telefonami | Trzystatrzy | |
[Samsung i450] Wiesza się system |
Pytania i Problemy z telefonami | hatake00 | |
[Samsung i450] Jak usunąć wpisy z trybu gotowości? |