Autor Wiadomość
Maciasplusek WiFi + GPS + oznaczenie na mapie Napisany: 22 Wrz 2010 04:12 WiFi + GPS + oznaczenie na mapie   Postaw piwo autorowi tego posta

Witam wszystkich "mieszkańców" Symbiane kod emotikony: ;)
Grzebiąc w programach do obsługi WiFi wpadłem na pomysł programu (jak w temacie)
który skanując sieci będzie łącząc się z GPS zaznaczał na mapie dostępne punkty...
Np idąc po mieście przy włączonym programie zaznaczał by dostępne i otwarte sieci WiFi...
myślę że było by to do zrobienia np na zasadzie spisu punktów pod mapy Google... kod emotikony: :nerd:
jeżeli jest coś podobnego, będę wdzięczny za nazwę... kod emotikony: ;)

ps. widzieliście program podobny do WeFi który by jeszcze sprawdzał połączenie z netem a nie tylko pokazywał że sieć jest otwarta...

Pozdrawiam
Maciej
ziomek WiFi + GPS + oznaczenie na mapie Napisany: 22 Wrz 2010 04:40   Postaw piwo autorowi tego posta

gdzieś już słyszałem ten pomysł , chyba na stronie noki . Po pierwsze nawet w założeniu że zabuliłeś jakiemuś programiście i zrobił ci program . to o ile chodzi ci o to by ta baza była powiązana np: komórka1 - znalazła 2 wifi - zaznacza i lokazlizuje na mapie - wysyła na serwer komórka2-pogram aktualizuje mape {np; co dzień co 5 min lub na zawołanie} - pobiera najnowsze punkty z serwera .
no i tu zaczynają ię problemy po pierwsze na początek musi być początkowa baza domylnych wolnych wifi tak aby pierwsi korzystający z tej aplikacji mieli jakiś pożytek a nie tylko dodają lokalizacje . po drugie musiałbys mieć serwer powiązany z aplikacją tak by aktualizowała ona baze danych {dostepnych wifi} przez neta , po trzecie same mapy ważą trochę więc jan ie wiem jak ty chcesz upchnąć do aplikacji .