Autor Wiadomość
Enola Gay Zwiększanie pamięci ram n73 Napisany: 02 Cze 2010 11:42 Zwiększanie pamięci ram n73   Postaw piwo autorowi tego posta

Ten problem ciągnie się już od baaardzo dawna. Mój telefon może mieć max 43mb ram a ja nigdy nie miałam więcej niż 14. Rozumiem że każdy proces zajmuje ileś tam pamięci ale czy to normale? Da się jakoś zwiększyć ram do 25? Może 30? Mam fajne gry 3d ale nie da się zagrać bo potrzebują 20mb ramu na sprawne działanie.

Ewentualnie jeśli ktoś się zna... Jakie i ile procesów mogę wywalic tak żeby grać. I żeby wszystkie funkcie telefonu po restarcie wróciły do sprawności kod emotikony: :)

chucky Zwiększanie pamięci ram n73 Napisany: 03 Cze 2010 12:48   Postaw piwo autorowi tego posta

Enola Gay napisał/a:
  • Da się jakoś zwiększyć ram do 25? Może 30?

nie ma takiej możliwości, mi maksymalnie udało się uzyskać ok. 21 mb ram,
Enola Gay napisał/a:
  • Mój telefon może mieć max 43mb ram a ja nigdy nie miałam więcej niż 14

43 mb to jest maksymalna ilość ramu wbudowana w telefonie, niektóre źródła podają że n73 ma 64mb ram, ale i tak nie będziesz mieć więcej niż ok. 20 mb bo system potrzebuje pamięć, jak by była możliwość edytowania plików z dysku z to można by wywalić parę niepotrzebnych aplikacji typu LifeBlog, a procesy podam jutro , bo teraz mi się nie chce szukać

Enola Gay Zwiększanie pamięci ram n73 Napisany: 03 Cze 2010 12:09   Postaw piwo autorowi tego posta

64mb na pewno nie ma. w task managerze pokazuje 10mb/43mb. Czyli chyba 10 wolnej na 43 całkowitej. Może czarna n73 ma 64... srebrna nie.

chucky Zwiększanie pamięci ram n73 Napisany: 03 Cze 2010 12:20   Postaw piwo autorowi tego posta

n73 ma 64mb ram, programy typu x-plore, jbaktaskman mogą źle pokazywać,
Pobieranie / Download:

Opis:
  • Memory 42 MB storage, 64 MB RAM

Jack Zwiększanie pamięci ram n73 Napisany: 03 Cze 2010 12:27   Postaw piwo autorowi tego posta

Piwa: 2/1
możesz zamknąć niepotrzebne procesy w celu zwiększenia pamięci

Enola Gay Zwiększanie pamięci ram n73 Napisany: 03 Cze 2010 12:46   Postaw piwo autorowi tego posta

O to właśnie mi chodzi w tym temacie. Chce wywalić tyle procesów ile się da, tak żeby grac. Ale żeby po restarcie wszystkie procesy i funkcje telefonu znowu działały. kod emotikony: :)

Jack Zwiększanie pamięci ram n73 Napisany: 03 Cze 2010 12:53   Postaw piwo autorowi tego posta

To można zamnąć:

Opis:
  • AcControl - chyba accelometer (Mi się zainstalowało razem z PastaTimer). Na telefonach bez accelometera można bezproblemowo zakończyć.

akncapserver - musi działać (zawiecha przy próbie zakończenia)

AnyKey - próba zakończenia daje dziwne efekty (mignie kilka razy tło tematu) ale potem nie stwierdzono żadnych zmian w działaniu telefonu.

Autolock - Automatyczna blokada klawiatury w nowszych wersjach firmware. Można zakończyć

blinkingled - to jest chyba proces sterujący tą niebieską dioda w trybie uśpienia, można zakończyć. Najpierw należy wyłączyć tryb uśpienia, a dopiero potem zakończyć blinkingled, ponieważ telefon może zacząć się grzać.

btnotifappserver - ten proces obsługuje Bluetooth. Po wyłączeniu nie będzie można użyć bt aż do restartu telefonu.

cconndlgappserver - to jest proces obsługujący połączenia danych (nie jestem pewien ale wnioskuję tak po "conn" w nazwie). Można zakończyć.

CTSecDlgAppServer - nie wiem co to jest ale można zakończyć bez problemu.

Menu - można zakończyć (bierze dużo ramu) ale ponownie się włączy (tak długo jak po restarcie) po naciśnieciu menu.

MultimediaList - jest to menu klawisza multimedialnego - można nieszkodliwie zakończyć, włącza się ponownie po naciśnięciu kl. multimedialnego.

Odtw. Muzyki - występuje na n73 me i zwykłej n73 od softu 4. Nie wiem jak na innych telefonach. Można nieszkodliwie zakończyć

locnotifierappserver - można zakończyć (nie zauważyłem żadnych zmian).

screensaver - to jest proces wygaszacza (każdego, nie ma znaczenia czy systemowy czy cClock czy largetime), po wyłączeniu trzeba zrestartowac telefon żeby przywrócić wygaszacz.

Securitynotifierappserver - można zakończyć, jednak po zakończeniu tel. działa troche niestabilnie.

SyncMLNotifierAppServer - można bezproblemowo zakożczyć. (Jeżeli nie używasz SyncML)

Telefon - musi działać (zakończenie powoduje restart albo zawieche).

Tryb gotowości - nie da się zakończyć (za chwilę uruchomi się znowu).

chucky Zwiększanie pamięci ram n73 Napisany: 03 Cze 2010 12:54   Postaw piwo autorowi tego posta

Post został ukryty, ponieważ naruszał zasady forum lub zawierał nieaktywne linki

T@mek Zwiększanie pamięci ram n73 Napisany: 03 Cze 2010 09:21   Postaw piwo autorowi tego posta

Nie che zakładać nowego tematu a chodzi tez o ram a mianowicie jaką aplikacją czy czym sprawdzić ile mam ramu wolnego ?
Jack Zwiększanie pamięci ram n73 Napisany: 03 Cze 2010 09:26   Postaw piwo autorowi tego posta

Jb task man, handy taskman

T@mek Zwiększanie pamięci ram n73 Napisany: 03 Cze 2010 09:39   Postaw piwo autorowi tego posta

Przy polu Ram pisze: 79,8M/12 to znaczy ze mam 79 mb wolnego ramu ?
Jack Zwiększanie pamięci ram n73 Napisany: 03 Cze 2010 09:43   Postaw piwo autorowi tego posta

tak. wbudowanej masz 128mb